Lídr boje za brexit, londýnský exstarosta Boris Johnson, jedná poprvé v Bruselu v nové funkci ministra zahraničí. Oznámil, že si Británie chce zachovat vedoucí roli v Evropě.

Británie si chce i po odchodu z EU udržet vedoucí roli v Evropě. Prohlásil to nový britský ministr zahraničí Boris Johnson. Lídr konzervativního tábora příznivců odchodu Británie z EU, Boris Johnson, se poprvé ve funkci ministra zahraniční účastní jednání na mezinárodní scéně. A rovnou v Bruselu, kde jedná s ministry zahraničí EU.

Johnson potvrdil, že Velká Británie odejde z EU. Současně však uvedl, že si jeho země chce udržet vedoucí roli v Evropě.

Podle Johnsona je nutné naplnit vůli Britů odejít z Evropské unie, kterou vyjádřili v červnovém referendu. to však prý neznamená, že by Velká Británie chtěla opustit Evropu nebo že by se chtěla vzdát „své vedoucí role v evropské spolupráci nejrůznějšího druhu“.

Jednání evropských ministrů zahraničí se mimo jiné zabývá situací v Turecku po nezdařeném vojenském puči, ale také bojem s terorismem.

Nebude se však zabývat odchodem Velké Británie z EU.

Jednání o brexitu samotném mají být zahájena až poté, kdy Londýn formálně spustí dvouletý vyjednávací proces podle článku 50 lisabonské smlouvy.

(red)