Účastníci pietní akce ve francouzském městě Nice vypískali nejvyšší vládní představitele, kterým kladou díl viny za to, že nedokázali zabránit teroristické akci, při které bylo zabito 84 lidí.

Účastníci pietní akce ve francouzském městě Nice vypískali nejvyšší vládní představitele své země, kterým kladou díl viny za to, že nedokázali zabránit teroristické akci, při které bylo zabito 84 lidí.

Na přímořské promenádě, na které ve čtvrtek Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel zavraždil najížděním kamionu a střelbou do davu nejméně 84 osob, se shromáždily tisíce lidí. Přišli sem uctít památku zavražděných.

Akce se zúčastnil i francouzský premiér Manuel Valls. Toho však část shromážděných hlasitě vypískala. Lidé jej také otevřeně vyzývaly k podání demise.

Minutu ticha za oběti útoku v Nice drželi v pravé poledne lidé v celé Francii.

Francouzský prezident François Hollande uctil památku zmasakrovaných v pařížské budově ministerstva vnitra, ve které zasedala bezpečnostní rada státu.

Nice Hollande 1807

Jednatřicetiletý Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel provedl atentát v Nice ve čtvrtek, kdy pozdě večer, po skončení ohňostroje na počet Státního svátku, vjel s 19tunovým kamionem na pobřežní promenádu do davu shromážděných lidí.

Srazil tam několik stovek osob, včetně mnoha dětí. Až po značné době jej zastřelila policie.

Nejméně 84 lidí bylo při útoku zabito. Celkem 308 osob utrpělo zranění. V nemocnici nadále zůstává 59 lidí, z nichž 29 bojuje o život na jednotkách intenzivní péče.

Francouzské úřady informovaly, že zatím nemají důkazy, které by potvrzovaly Bouhlelovo přímé napojení na Islámský stát. Ten se v sobotu ke čtvrtečnímu útoku oficiálně přihlásil.

(red)