Skotsko, Severní Irsko i Wales mají svůj parlament.

Britská vláda nepožádá o aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy dříve, než se na postupu shodne celé Spojené království. Uvedla to britská premiérka Theresa Mayová po setkání předsedkyní skotské vlády Nicolou Sturgeonovou. Teprve aktivace článku 50 je podmínkou pro zahájení vyjednávání o vystoupení z EU.

„Jsem ochotná naslouchat různým možnostem a první ministryni Sturgeonové jsem dnes jasně řekla, že chci, aby se skotská vláda plně zapojila do naší diskuse,“ prohlásila Mayová.

Článek 50 bude aktivován, až si premiérka bude jista, „že máme společný postup a cíl jednání pro celé Spojené království,“ dodala Mayová.

Mayová zdůraznila podotkla, Skotové se v roce 2014 v referendu jednoznačně vyjádřili pro setrvání ve svazku s Londýnem. Pro nezávislost hlasovalo 44,7 % voličů.

„Myslím, že by pro jakéhokoli premiéra bylo nemyslitelné, aby stál v cestě referendu, pokud by pro něj skotský parlament hlasoval,“ uvedla skotská premiérka Sturgeonová k případnému opakovanému referendu o nezávislosti Skotska.

Sturgeonová již po červnovém referendu o brexitu uvedla, že Skoti chtějí setrvat v EU, což by mohlo vést k druhému referendu o nezávislosti.

Pro setrvání v EU se vyslovilo 62 % Skotů.

V Severním Irsku rovněž zvítězili odpůrci brexitu. Setrvání v EU podpořilo 56 % severoirských voličů, proti bylo 44.

Wales se naopak vyslovil pro odchod z EU. Pro brexit se vyslovilo 52,5 % Velšanů. Ještě větší podporu měl brexit v Anglii, kde pro něj hlasovalo 53,4 % voličů.

Skotsko, Severní Irsko i Wales mají svůj parlament.

(red)