Město se chlubí půlmilionovou úsporou při nákupu energií na burze. Jiným způsobem nákupu ale mohlo ušetřit statisíce korun.

Mezi kladenskou a pražskou komoditní burzou sílí boj o zákazníky. V důsledku toho město Černošice, jež tradičně nakupovalo na kladenské aukci, přešlo ke konkurenční pražské energetické burze PXE. Následně se pochlubilo, že díky přechodu k PXE ušetřilo půl milionu korun.

Podle výpočtů však město takto prohospodařilo zhruba 200 tisíc Kč, které mohlo ušetřit jiným způsobem nákupu energií.

Komoditní burzy v Česku nahrazují klasické veřejné zakázky na energie. Města, kraje i veřejná správa čím dál více preferují nákupy energií v burzovních aukcích.

Tak tomu bylo i u města Černošice, u kterého nákupem na PXE podle některých účastníků trhu došlo ke klasickému střetu zájmů. Podklady k nákupu plynu v aukci na PXE totiž pro Černošice připravovala firma Bohemia Energy, která je oficiálním poradcem PXE pro zákazníky.

Tatáž firma pak jako jeden z obchodníků pražské energetické burzy zakázku na dodávku plynu pro Černošice vyhrála v aukci, které se účastnili 4 soutěžící (včetně Bohemia Energy).

To se oponentům jeví jako nestandardní obchodní postup či dokonce jako „malá domů“ v rámci PXE.

Půl milionu úspor a ztráta 200 tisíc

Samotné město Černošice argumentuje tím, že jí nákup dodávek elektřiny a plynu na pražské PXE oproti předchozímu roku přinesl úsporu ve výši zhruba 500 tisíc korun. Současně však starosta Černošic Filip Kořínek připouští, že k úspoře dopomohlo zejména celkové snížení cen energií na trhu.

Jak vyplynulo z údajů jednoho z burzovních obchodníků, Černošice nakoupily plyn o 3 procenta dráž, než kolik stál v době transakce na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKBK). Černošice a sousední obce, které se k nákupu připojily, tak v aukci na PXE „prodělaly“ na nákupu plynu částku 52 tisíc Kč.

I v případě elektřiny mohlo dojít k nevýhodnému nákupu. Oproti cenám na ČMKBK nakoupily Černošice elektřinu na PXE o 2,5 procenta dráž, což při nakupovaném objemu znamenalo rozdíl 69 tisíc Kč.

Více město zaplatilo i za burzovní poplatek. Účast na aukci PXE město vyšlo na necelých 47 tisíc Kč (cca 7 korun za MWh), u ČMKBK by platilo jen 31 tisíc Kč (cca 4,6 Kč za MWh).

Černošice navíc – i když na slevu měly nárok – nevyužily marketingovou akci PXE, díky které mohlo město ušetřit celou výši burzovního poplatku, tedy téměř 47 tisíc Kč.

Na černošický nákup v aukci PXE navíc okolní obce doplácejí dražším veřejným osvětlením.

Celkově tak v důsledku vyšších nákupních cen energií a burzovních poplatků Černošice (a do nákupu zapojené sousední obce) vynaložily na nákup energií na letošní rok o téměř 200 tisíc Kč více. Jejich úspora při nákupu elektřiny a plynu tak místo 500 tisíc mohla činit až 700 tisíc Kč.

Město Černošice: nákup energií na PXE pro rok 2016

  • Elektřina: 3 210 MWh
  • Plyn: 3 465 MWh
  • Vítězný dodavatel elektřiny: Amper Market, a.s.; cena: 828,- Kč / MWh
  • Vítězný dodavatel plynu: BOHEMIA ENERGY entity, s.r.o.; cena: 513,- Kč / MWh
  • Tvrzená úspora proti roku 2015: 184 tisíc Kč za dodávku elektřiny + 285 tisíc Kč za plyn

Šance pro konkurenci

Starosta Černošic přitom poukázal na důvody, proč město přestalo nakupovat energie na mnohem větší kladenské komoditní burze (ČMKBK). Ta prý neposkytuje informace o tom, kteří dodavatelé na ní obchodují, ani kolik se jich dané aukce zúčastnilo.

„Naše rozhodnutí paradoxně urychlila snaha kladenské burzy jejich pražského konkurenta kritizovat. Sehnali jsme si reference a prostudovali podmínky, a rozhodli jsme se pražské burze dát šanci,“ uvedlo město Černošice.

Anonymita jako základní princip

Jeden z obchodníků blízkých kladenské burza však poukázal na to, že princip anonymity účastníků a příhozů patří k základním principům obchodů, protože zajišťuje jejich transparentnost – mimo jiné i tím, že eliminuje možnost případných kartelových dohod mezi dodavateli energií účastnících se aukce.

Upozornil také na skutečnost, že na ČMKBK nakupují energie všechna ministerstva, většina krajů a stovky měst, které „nejsou tak naivní, aby nakupovali na netransparentním trhu“.

Skutečnost, že zakázku na nákup plynu pro Černošice připravil dodavatel (Bohemia Energy), který se soutěže sám zúčastnil a zakázku vyhrál, označil zdroj z trhu za porušení „základních zákonných principů a zásad“.

Praktiky uplatňované městem Černošice podle něho nejsou transparentní. 

Burza místo klasických tendrů

  • Stát – formou výjimky ze zákona – umožňuje obcím, městům, krajům, nemocnicím a všem dalším veřejným institucím včetně centrálních orgánů státu, aby nemusely organizovat veřejné zakázky a místo toho si elektřinu a plyn koupily „přímo“ v aukci na komoditní burze
  • Veřejné tendry na dodávku komodit (elektřinu či plyn poptává každá veřejná instituce či municipalita) se tak fakticky konají jen v omezeném počtu případů
  • V energetických aukcích dnes v ČR dominuje Českomoravská komoditní burza Kladno (ČMKBK)
  • Na kladenské komoditní burze nakupuje dodávky energií 200 firem, většina krajů, stovky měst a obcí a jimi zřizované organizace a společnosti.
  • Jen v roce 2015 se na tomto trhu uzavřelo 6 814 kontraktů na dodávku 6,301 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny a plynu v hodnotě 4,389 miliardy korun

Střet zájmů

Starosta Černošic nepopírá, že firma Bohemia Energy městu pomáhala s přípravou na aukci. Ve dvojí roli firmy Bohemia Energy, působící jako oficiální poradce burzy pro zákazníky a současně jako obchodník na PXE, však nevidí cokoliv nestandardního.

„Firma nám pomohla pouze připravit podklady, například sepsat všechna odběrná místa a podobně. Z definice tohoto zadání, a také dle pravidel burzy, tím nemohla získat žádnou konkurenční výhodu,“ uvedl Kořínek.

Bohemia Energy odmítá konflikt zájmů

Ani firma Bohemia Energy nevidí nic zvláštního na tom, že pro aukce na PXE připravuje zákazníkům dokumentaci a současně v roli obchodníka na PXE soutěží o zakázky, respektive zákazníky.

„V žádném případě nejde o konflikt zájmů. Činnosti, které musí zákazník v souvislosti s aukcí PXE provést, jsou jasně definované, oddělené a transparentní,“ konstatoval jednatel firmy Bohemia Energy Jiří Písařík.

Poukázal přitom na typizovaný průběh aukce na PXE, kdy burza všem smluvním obchodníkům zašle poptávkový formulář, který přesně definuje, co je předmětem soutěže, a kterým je zároveň vyzývají k účasti v aukci.

„Všichni obchodníci mají stejné podmínky. Vědí přesně co, kdy a za jakých podmínek mají zákazníkovi dodat. To je nutná a postačující podmínka pro kteréhokoli obchodníka k rovné účasti v aukci,“ zdůraznil Písařík.

Fakt, že některý obchodník posbíral údaje z faktur za energie do formuláře, nedává prý tomuto obchodníkovi ve vlastní aukci žádnou výhodu.

„Pokud by platilo, že ten, kdo zná původní faktury za dodávky, má výhodu v aukci, pak by se nesměl aukce účastnit stávající dodavatel, který faktury vystavoval a zná zákazníka nejlépe ze všech,“ upozornil šéf Bohemia Energy.

Pražská burza se brání

Působení firmy Bohemia Energy na PXE ve dvojí roli – poradce pro zákazníky a současně obchodníka – brání také šéf komunikace pražské burzy cenných papírů Jiří Kovařík.

„V žádném případě neexistuje možnost, jak této role zneužít ve svůj prospěch nebo jak si tímto způsobem zajistit zakázku pro sebe,“ uvedl.

Zdůraznil, že snahou PXE je potkávat se s konkurencí na trhu za zcela transparentních podmínek.

„K tomu nás zavazuje nejen platná legislativa, ale i regulace a dozor Ministerstva průmyslu a obchodu a České národní banky,“ informoval.

Účastníci pražské burzy podle Kovaříka oceňují transparentnost prostředí PXE.

„Naše nové obchodní aktivity, které jsou věnovány organizování aukcí pro koncové zákazníky, jsou doplňkovou službou, kterou jsme začali nabízet právě z popudu našich účastníků, kteří si ji u nás vyžádali.“

(red)

 


Rozhovor se starostou města Černošice Filipem Kořínkem

Proč vaše město na dodávky energií nepořádá standardní výběrové řízení, ale nakupuje energie v burzovních aukcích?

Využitím energetické burzy k nákupu elektřiny a zemního plynu dosáhneme úspory času a nákladů, které by jinak vyžadovalo standardní výběrové řízení (ať už by bylo s elektronickou aukcí nebo jen obálkovou metodou). Burzy jsou na tyto komodity specializované a dodávku energií na nich nabízejí stejné firmy, které by se zřejmě účastnily standardního řízení v naší vlastní režii. A i pro tyto energetické firmy to je na burze jednodušší.Takže bych otázku obrátil – proč bychom měli na nákup energií složitě řešit vlastní výběrové řízení, když na burze je to efektivnější – jak pro nás, tak pro ty účastníky aukce? Je tam zajištěno vysoce konkurenční prostředí s nízkými náklady, což je pro nás jako zákazníka rozhodně výhodou.

Pokud by město konalo vlastní výběrové řízení na nákup energií, mělo by přece celý proces plně pod kontrolou a teoreticky by mohlo dosáhnout také finanční úspory…

Jistě, teoreticky bychom mohli také dosáhnout úspory – a nejspíš i prakticky. Ale proč jít ke stejnému výsledku složitější cestou?

Zadávací dokumentaci pro město Černošice k aukci na plyn připravila firma Bohemia Energy, která je jedním z poradců PXE a současně jejím obchodníkem. Nespatřujete v tom konflikt zájmů na straně firmy Bohemia Energy, případně „vadu na kráse“ na straně města Černošice?

Firma Bohemia Energy je účastníkem obchodování, tedy dodavatelem. Současně je jedním z poradců schválených burzou. Firma nám pomohla pouze připravit podklady, například sepsat všechna odběrná místa a podobně. Z definice tohoto zadání, a také dle pravidel burzy, tím nemohla získat žádnou konkurenční výhodu. Všichni účastníci obchodování měli stejné informace, jejichž úplnost burza prověřuje a kontroluje. Je pravda, že sama firma Bohemia Energy nám v aukci nabídla nejnižší cenu na zemní plyn. Proč ne. Příští nákupy i tak nejspíš už zvládneme vlastními silami, takže o vadě na kráse již nepůjde ani spekulovat.

Černošice v noci

V čem je podle vás tento obchodní proces zrealizovaný v rámci PXE transparentnější či etičtější, než na kladenské komoditní burze?

Proces na kladenské burze pro nás nebyl transparentní například proto, že jsme ani nevěděli, jaké firmy se obchodování na ní vlastně účastní. Ani na dotaz nám tato informace nebyla poskytnuta, a zdůvodnění bylo nepřesvědčivé. Na pražské burze víme, které firmy jsou účastníky obchodování a kolik z nich se zúčastnilo aukce o naši zakázku. Soutěžících na pražské burze je v segmentu koncových zákazníků aktuálně deset z celkového počtu 45 firem na velkoobchodním trhu. A jsou mezi nimi například ČEZ, Pražská energetika, Bohemia Energy, Veolia a další velké osvědčené firmy.

A ještě k té transparentnosti – jisté výhrady vůči kladenské burzy vyslovil i ministr průmyslu Jan Mládek, jak jsem se dočetl v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu. Tak asi nejsem jediný, kdo by kladenské burze – i když jsme tam předtím dvakrát úspěšně nakoupili – doporučoval některé věci přehodnotit.

Jste si jist, že dosažená cena na PXE, na které probíhá poměrně málo transakcí, je nižší, než jaká mohla být dosažena na kladenské komoditní burze či ve standardním tendru na dodavatele?

Samozřejmě nemohu, to nemůže nikdo. Není ovšem pravdou, že na pražské burze funguje málo soutěžitelů. O dodávku elektřiny pro nás se pralo sedm firem, u zemního plynu čtyři. To na úspěšnou aukci stačí. Letošním nákupem na pražské burze jsme proti loňskému nákupu na kladenské burze ušetřili zhruba 18 procent na elektřině a 28 procent na zemním plynu. Jistě to vyplývá zejména z celkového poklesu cen energií na světových trzích. Máme ale všechny důvody věřit, že jsme energie nakoupili za ceny v dané chvíli nejlepší možné.