Premiér Bohuslav Sobotka chystá změny ve vládě i ČSSD.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce vyhodit slabé ministry. Někteří kolegové jsou podle něj unaveni a potřebují vystřídat, napsal v dopise členům sociální demokracie. Obměna má být reakcí na neúspěch v krajských a senátních volbách.

Sobotka bude hovořit se všemi ministry za ČSSD a hodnotit jejich práci. Na základě schůzek naplánuje změny v kabinetu. Hotov chce být do 10. prosince.

Premiér se v dopise vyjádřil, že „coby stranický šéf cítí odpovědnost pojmenovat faktory neúspěchu, sám však prý chce aktivně vystavět pilíře cesty změny a přijít s opatřeními, které zapůsobí i na voliče.“

ČSSD podle něj potřebuje novou krev, protože trpí únavou z vládnutí a silného zastoupení sociální demokracie ve vládě, Parlamentu i krajích.

„Někteří kolegové jsou unaveni a potřebují vystřídat. Konkrétní jména oznámím během následujícího měsíce,“ napsal spolustraníkům.

Sociálním demokratům v současnosti patří ve vládě 8 křesel. Jedno z nich je samotného premiéra, další Milana Chovance, který je prvním místopředsedou ČSSD a veřejně se vůči Sobotkovi vyjadřuje loajálně.

Obměna se nejspíše nedotkne ani ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, který po neúspěchu v senátních volbách dal svoji funkci k dispozici, ale Sobotka si ho ve vládě ponechal.

Dalšími sociálnědemokratickými členy vlády jsou ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministryně školství Kateřina Valachová a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

ČSSD v říjnových volbách zvítězila v Jihočeském kraji a Kraji Vysočina. Před čtyřmi lety přitom získala nejvíce hlasů celkem v devíti regionech z celkových třinácti. Letos naopak v devíti krajích získalo nejvíce hlasů hnutí ANO. V senátních volbách sociální demokraté rovněž příliš neuspěli, jejich kandidáti vyhráli ve dvou z 27 obvodů, kde se letos volilo. Ztratili tak deset křesel.

(pel)