Z americké vládní agentury NASA se postupně stává cestovní agentura. NASA bude soukromým zákazníkům prodávat výlety na kosmickou stanici ISS. Turisté budou moci ve vesmíru zůstat až 30 dní. Dokazuje to totální změnu zaměření NASA, která doposud zakazovala komerční využití vesmírné stanice a nedovolovala astronautům podílet se na výzkumu za účelem zisku.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) oznámil, že otevře Mezinárodní vesmírnou stanici i pro turistické a komerční účely. Robyn Gatens, zástupce ředitele vesmírné stanice, uvedl, že by se mělo jednat o maximálně dvě kratší soukromé výpravy ročně.

„NASA otevře Mezinárodní vesmírnou stanici pro komerční a marketingové využití jako nikdy dříve.“

Americký úřad uvedl, že soukromí astronauti by na stanici mohli zůstat nejdéle 30 dnů. Do vesmíru by cestovali na amerických kosmických lodích.

NASA také informovala, že by pověřila soukromou společnost, aby dohlédla na to, že cestující budou zdravotně způsobilí a projdou příslušným tréninkem.

Sama NASA na svých stránkách uvádí podrobnější informace včetně odhadovaných cen za jednotlivé služby, kterých by soukromí turisté a společnosti mohli cestou do vesmíru a během pobytu na vesmírné stanici využívat.

Například zásoby pro posádku, jídlo, a zdravotnické potřeby mají stát 22 500 dolarů za den.

Za používání toalety a přístrojů napomáhajících regeneraci ve vesmíru si pak NASA bude účtovat 11 250 dolarů denně.

NASA dříve zakazovala jakékoliv komerční využití vesmírné stanice a nedovolovala astronautům podílet se na výzkumu za účelem zisku.

Páteční slib otevřít stanici pro komerční účely je součástí plánu na úplnou privatizaci stanice. Americký prezident Donald Trump v loňském rozpočtu navrhl, aby vláda do roku 2025 přestala provoz stanice financovat.

Nedávno NASA oznámila, že plánuje do roku 2024 na Měsíc vyslat po dlouhých letech opět posádku. Součástí by měla být i historicky úplně první žena na Měsíci. (sfr)