Předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová má zahájit zahraniční část své předvolební kampaně v české Sněmovně. Její předseda Jan Hamáček s akcí ale nesouhlasí s tím, že mu bylo nahlášeno pouze setkání s občany, a nikoliv politický mítink. 

Hamáček žádá, aby dolní komora návštěvu francouzské političky naplánovanou na konec září zrušila, uvedl server Respekt. Akci, při níž chce Le Penová na konci září začít získávat hlasy Francouzů žijících v zahraničí, zaštítil předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

„Pan poslanec Okamura požádal kancléře o svolení se setkáním europoslance Edouarda Ferranda s francouzskými občany žijícími v ČR, nikoliv s konáním politického mítinku Front National (Národní fronty). A vzhledem k tomu, že neuvedl pravdivé údaje o charakteru akce, tak se setkání konat nebude,“ řekl Hamáček.

Le Penová chce kandidovat na funkci prezidentky Francie ve volbách, které se konají v dubnu 2017.

Podle dosavadních průzkumů má šanci na postup do druhého kola, ve kterém se už utká jen s jedním protikandidátem. Jejími možnými soupeři mohou být například bývalý prezident Nicolas Sarkozy nebo expremiér Alain Juppé.

Le Penová slíbila Francouzům v případě svého zvolení referendum o odchodu země z EU. Patří k příznivcům brexitu. Před prezidentskými volbami v USA podpořila Donalda Trumpa. Prosazuje také zlepšení vztahů s Ruskem. (hej)