Škoda Auto se chystá v příštích pěti letech investovat přes 50 miliard korun do alternativních pohonů. V roce 2025 plánuje mít deset modelů na elektrický pohon, z toho šest čistých elektromobilů.

„V příštích dvou letech uvedeme 19 zcela nových modelů. Jedním z nich bude Vision X,“ uvedl předseda představenstva Bernhard Maier před zahájením ženevského autosalonu.

Vůz Vision X je první škodovka vybavená hybridním pohonem kombinujícím benzinový motor s elektromotorem a pohonem na zemní plyn CNG.

Pro německý ekonomický deník Handelsblatt Maier také řekl, že hledá možnosti, jak navýšit roční výrobní kapacitu. Firma by v závodě v Mladé Boleslavi ráda využívala sobotu jako plnohodnotný pracovní den, tedy zavedla 18směnný systém, který ale odboráři zásadně odmítají. Nelze ale vyloučit ani investici do zcela nového závodu mimo Českou republiku.

Kdyby firma mohla zavést v Mladé Boleslavi 18směnný systém, roční výrobní kapacita by se zvýšila o 75 tisíc vozů.

Do poloviny příštího desetiletí chce Škoda podle Maiera ročně vyrábět až dva miliony vozů. V současnosti je to přes jeden milion. Vozy Škoda se v současnosti vyrábějí v 15 výrobních závodech, z toho tři jsou v České republice.

(jaz)