Prezident Biden povolil Ukrajině používat americké zbraně na ruském území. Scholz také souhlasil. (Ilustrační foto).

Americký prezident Joe Biden údajně povolil Ukrajině použít americké zbraně za ruskými hranicemi. Povolení je však pouze částečné, aby Ukrajina mohla hájit Charkov. Neplatí pro zbraně dlouhého doletu a Ukrajina dál nemůže tyto zbraně použít k zásahu cílů v hloubi ruského území. Následně pak i Německo naznačilo, že umožní Ukrajině použít jeho zbraně na ruském území.

Americká administrativa k rozhodnutí dospěla poté, co Ukrajina na začátku měsíce požádala Spojené státy o změnu své dosavadní politiky. Tato žádost byla v reakci na ruskou ofenzivu v charkovské oblasti údajně přijata, uvedla média s odkazem na nejmenované zdroje z americké vlády.

Ukrajina nyní může použít Američany dodávané zbraně, jako například rakety či celé raketové systémy, k sestřelování ruských raket, proti vojákům soustřeďujícím se za ruskými hranicemi či ruským letadlům chystajícím se ostřelovat ukrajinské území.

Povolení však údajně neplatí pro střelbu na civilní cíle či střely dlouhého doletu schopné zasahovat cíle hluboko v ruském území.

USA požadavek na využití svých zbraní na ruském území dlouhodobě odmítaly s odůvodněním, že by šlo o eskalaci konfliktu. Zhoršující se podmínky na frontě a ruská ofenziva v charkovské oblasti, však zřejmě vedly prezidenta Bidena ke změně názoru.

I Německo umožní Ukrajině použít jeho zbraně na ruském území

Ukrajina může používat německé zbraně proti cílům v Rusku. Vyplynulo to z prohlášení mluvčího německého kancléře, který odkázal na mezinárodní právo.

Německá vláda tak povoluje Ukrajině použít zbraně dodané Spolkovou republikou proti vojenským cílům v Rusku.
Oznámil mluvčí vlády Steffen Hebestreit.

Podle něho může Kyjev zbraně k obraně nasadit v souladu s mezinárodním právem.

Z Německem dodaných zbraní pro údery v ruském pohraničí připadají v úvahu mimo jiné samohybné houfnice PzH 2000 a salvové raketomety MARS II.

Německo se tak připojilo k jedenácti evropským zemím, které již tuto možnost pro Ukrajinu avizovaly. Pro se vyjádřili představitelé Británie, Francie, Švédska, Česka, Polska, Estonska, Litvy, Lotyšska, Nizozemska, Kanady a Finska.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý během státní návštěvy Německa na tiskové konferenci se Scholzem prohlásil, že Ukrajina by měla mít možnost dodanými západními zbraněmi napadat i cíle v Rusku, ze kterých ruská armáda Ukrajinu ostřeluje a ze kterých útočí.

Italský darovaný vojenský materiál lze naopak s ohledem na italskou ústavu využívat jen k obraně Ukrajiny na jejím vlastním území, řekl ministr Antonio Tajani. (sfr)