LOM PRAHA uzavřel jako první podnik dohodu o spolupráci v projektu stíhaček F-35.

LOM PRAHA je prvním českým podnikem, který uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35. Uzavřena byla Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial Cooperation Project Agreement) mezi LOM PRAHA s. p. a firmou Lockheed Martin Global, kterou za firmu LOM PRAHA podepsal ředitel Jiří Protiva a vrchní ředitel F-35 Industrial Participation Lockheed Martin Aeronautics David Baker.

Pořízení 24 bojových letounů 5. generace F-35A Lightning II je nejvýznamnějším projektem v historii Armády České republiky. V lednu 2024 stvrdili tento strategický kontrakt ministryně obrany České republiky Jana Černochová a velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet.

Nedílnou součástí modernizace Vzdušných sil AČR je průmyslová spolupráce. Nyní je připraveno 11 projektů se společností Lockheed Martin a 3 projekty s firmou Pratt&Whitney. Podílet se na nich bude 13 českých podniků a univerzit. Ty se zapojí ve čtyřech oblastech, kterými jsou: výroba komponent, výzkum a vývoj, pilotní výcvik a údržba, servis a opravy F-35.

„Pořízení letounů 5. generace představuje technologický skok nejen pro armádu, ale i pro český průmysl. Avizovali jsme už dříve, že se nám podařilo dohodnout 14 projektů průmyslové spolupráce v hodnotě vyšší než 15 miliard korun v rámci nákupu strojů F-35. Podpis dnešní dohody tak představuje první krok v této spolupráci,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.



Mezi Lockheed Martin Global, Inc. a LOM PRAHA s. p. jde o první průmyslovou dohodu o zapojení českého průmyslu do programu pořízení 24 stíhacích letounů F-35 pro Armádu ČR.

Jejími cíli jsou nejenom přenos špičkového know-how a technologií při modifikaci výcvikových osnov Centra leteckého výcviku LOM PRAHA (které budou reagovat na zavedení letounů 5. generace do užívání AČR), ale též přenos a implementace nových technologií i rozvoj související infrastruktury.

V prvních fázích spolupráce mezi LOM PRAHA s. p. a Lockheed Martin Global, Inc. bude analyzována činnost stávajícího výcvikového systému v pardubickém Centru leteckého výcviku. Na základě těchto informací bude vypracován nový výcvikový systém, reflektující potřeby nutné k hladkému přechodu pilotů z podzvukových proudových strojů L-39NG na bojový letoun.

Půjde zejména o nároky na pozemní vybavení, o výukové systémy (včetně simulačních technologií), dále pak o nové studijní plány, osnovy leteckého výcviku nebo personální obsazenost, informovalo Ministerstvo obrany.

„I ostatní vyjednané projekty průmyslové spolupráce v rámci pořízení letounu F-35 míří na výměnu zkušeností, know-how a zavedení technologií, které díky spolupráci s předními firmami obranného průmyslu, mají potenciál náš průmysl posunout mezi světovou špičku,“ řekla vrchní ředitelka sekce průmyslové spolupráce Ministerstva obrany Radka Konderlová.

Další dohoda o projektu průmyslové spolupráce bude podepsána v úterý dne 21. května 2024 mezi konsorciem českých firem PBS Velká Bíteš, One3D a HiLASE a Lockheed Martin. Projekt je zaměřen na výrobu komponentu pro letouny F-35, při němž budou uplatněny nejmodernější technologie jako je aditivní výroba a laserové opracování. (sfr)