Prezident Pavel po jednání s Jurečkou opět napadl ANO za bojkot řešení důchodové reformy.

Prezident Petr Pavel po schůzce s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou opět kritizoval opoziční Babišovo hnutí ANO za bojkot jednání o řešení důchodové reformy v České republice. ANO se mělo schůzky také účastnit, ale na poslední chvíli to odřeklo.

Pavel podotkl, že by ANO mělo své know-how k řešení důchovoé reformy předložit občanům, a ne si ho schovávat na parlamentní volby.

„Ti, kteří měli přijít, nepřišli. Jednání o důchodové reformě s panem prezidentem Petr Pavel proběhlo bez zástupců hnutí ANO. Nadřadili své politické zájmy budoucnosti naší země. Bohužel,“ podotkl k tomu ministr Jurečka.

„V případě důchodové reformy jde o tak zásadní věc, že nemá smysl se bavit o tom, jestli se svým návrhem uspěje, tedy že zvítězí, nějaká konkrétní politická strana, vláda, opozice, nebo konkrétní politik, protože v tomto případě budou vítězi nebo poraženými všichni občané země,“ zdůraznil prezident Pavel.

K jedinému jednání mezi koalicí a opozicí na téma reformy penzí došlo na Pražském hradu na konci března. Další mělo být to dnešní.

Poté, co do veřejné debaty aktivně vstoupil i předseda ANO Andrej Babiše, hnutí v pátek odřeklo svou účast na dalším jednání. Předtím ve stanoveném termínu nedodalo Hradu materiály, které dříve přislíbilo.

„Je důležité, aby v této debatě zaznívaly racionální argumenty v zájmu všech občanů této země. Aby nezaznívaly argumenty, že nebude opozice předávat své know-how vládě, protože pokud by ho někomu měla předávat, tak jsou to občané.“

„Jim by měla předložit případný alternativní návrh a přesvědčit je o tom, že jejich návrh je životaschopnější než ten vládní, a potom protlačit svou vizi do legislativního procesu. K tomu bohužel nedošlo. Já tu snahu o dosažení kompromisu nevzdávám,“ uvedl Pavel.

Podotkl dále, že hledání kompromisu je podstatou politiky.


Zdroj: Ministerstvo financí ČR


*) Ve výdajích na dávky důchodového pojištění jsou zahrnuty i alikvotní části výdajů na správu, které se za jiných okolností pro účely výpočtu salda systému důchodového pojištění přičítají k výdajům na dávky důchodového pojištění až na konci roku. V roce 2024 se očekávají výdaje na správu ve výši 6,7 mld. Kč.


„Rolí politiků přitom má být si naslouchat a věcně argumentovat, abychom našli nejlepší řešení. Pokud politik tohoto není schopen a není ochotný přijmout zodpovědnost i za těžká rozhodnutí, je k ničemu. Schovávat se až do voleb nestačí,“ dodal ministr Jurečka.

„Pokud máme svou práci brát zodpovědně, tak musíme naslouchat opačným názorům a snažit se dosáhnout řešení přijatelného pro obě strany a neschovávat si ho až na příští volby, případně až jako nevyslovený příslib po volbách, že pokud dopadnou v můj prospěch, tak řeknu, co jsem měl na mysli a čím jsem chtěl do diskuse přispět,“ konstatoval dále prezident Pavel.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš před tím na sociálních sítích hájil neúčast ANO na jednání a kritizoval vládu premiéra Petra Fialy (ODS) za prohlášení, že důchodovou reformu kabinet prosadí bez ohledu na ANO.

„Jsme připraveni naše argumenty a stanovisko vysvětlit panu prezidentovi, s Jurečkou to nemá smysl, když je nezajímáme. Proč bychom je měli zase něco učit, řekli jsme jim, kde je zdroj, není to druhý pilíř. Je to jiný zdroj s garancí státu.“

„Nemáme o čem jednat. S touhle asociální vládou se nikdy neshodneme,“ deklaroval Babiš.

Informoval dále, že všechny požadavky sepíše do svého „perfektního“ programu pro parlamentní volby v roce 2025.

Prezident Pavel uvedl, že se nevzdává a hodlá svolat další jednání, případně uspořádat kulatý stůl.

Další pozvání zástupců opozice k debatě nad reformou penzí přislíbil po pondělní hradní schůzce také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Je nutné důchodovou reformu udělat, protože populace stárne. Na tuto reformu čeká naše země 34 let,“ prohlásil ministr.

Návrh důchodové reformy chce vládě předložit do 30. dubna.

„Mrzí mě, že do toho tímto způsobem hodili vidle a v tento okamžik zvítězil alibismus nad zodpovědností,“ podotkl na adresu Babišova hnutí ANO.

S tím, že stále věří v nalezení kompromisu.

Vyzval pak hnutí ANO, aby zveřejnilo svůj návrh reformy penzí. (sfr)