Šéfové zemí EU se shodli, že musí Ukrajině poskytnout systémy protivzdušné obrany. (Ilustrační foto).

Lídři států a vlád členských zemí EU se na mimořádném summitu EU v Bruselu shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany. V přijatých závěrech se uvádí, že EU by měla Ukrajině neprodleně poskytnout protivzdušnou obranu a urychlit a zintenzívnit poskytování veškeré potřebné vojenské pomoci včetně dělostřeleckých nábojů a raket.

šéfové EU současně odsoudili pokračující raketové útoky Ruska na civilní a infrastrukturní cíle a na energetický sektor na Ukrajině. Členské státy se shodly, že zvýší materiální pomoc, zejména v podobě generátorů pro výrobu elektřiny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu večer přes telemost požádal účastníky summitu EU o poskytnutí systémů protivzdušné obrany Ukrajině. Připomněl středeční ruský raketový útok v Černihivě, který zabil nejméně 17 lidí.

„Na Ukrajině bohužel nemáme takovou úroveň obrany, jakou jsme všichni před pár dny viděli na Blízkém východě, kde se díky sjednocené síle spojenců podařilo sestřelit téměř všechny rakety a drony útočící na Izrael,“ prohlásil v souvislosti s víkendovým útokem Íránu.

Poukázal na to, že stejnou úroveň ochrany vzdušného prostoru si zaslouží i Ukrajina.

Podotkl také, že čím větší úderné schopnosti Ukrajina získá, tím dříve budou ruští okupanti nuceni opustit její území.

„Naše schopnost bránit se proti ruskému teroru a zbraně v rukou našich vojáků je něco, co funguje nejen pro Ukrajinu, ale i pro vás všechny. Děkuji každému z vás, kdo to chápe a na základě toho jedná,“ konstatoval.

Poděkoval německému kanceláři Olafu Scholzovi za rozhodnutí poslat na Ukrajinu další systém protivzdušné obrany Patriot, zároveň však upozornil, že Rusko již na Ukrajině zničilo téměř všechny kapacity výroby tepelné energie.

Připomněl také, že přehrady a vodní elektrárny, jakož i plynárenská infrastruktura se staly terčem ruských útoků, přičemž Moskva si „brutálně zahrává“ s bezpečností jaderné elektrárny v Záporoží.

Ukrajinští vojáci podle něj potřebují také dělostřelecké granáty, bojová vozidla či drony. Upozornil, že Ukrajinu stále nedostala velkou část slíbené vojenské pomoci od EU.

Zelenskyj vyzval k posílení sankcí EU vůči Rusku a využití výnosů se zmrazených ruských aktiv v Evropě „na ochranu životů před ruským terorem“.

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční již v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Na jednání Rady NATO – Ukrajina bude podle Stoltenberga prvořadým tématem větší podpora Kyjeva.

„Hlavním tématem bude protivzdušná obrana, ale i munice na základě české iniciativy. Budeme si tedy povídat o těchto dvou tématech – kdy se munice nakoupí a kdy se dostane na Ukrajinu,“ informoval.

„Dnes jsme se dohodli, že NATO by mělo mít větší roli v koordinaci bezpečnosti a výcviku pro Ukrajinu. Dohodli jsme se také, že je třeba, aby Ukrajina měla předvídatelnou finanční podporu v dlouhodobém měřítku a na tom budeme urgentně pracovat,“ dodal šéf NATO .

Premiér Petr Fiala po jednání se Stoltenbergem zdůraznil, že je třeba hledat nové cesty pomoci. Zopakoval, že díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se už podařilo vysbírat prostředky na 500 tisíc kusů, z čehož 200 tisíc je již smluvně zajištěno a pro dalších 300 tisíc kusů tento proces probíhá.

Ukrajina dlouhodobě žádá své spojence o dodání sofistikovanějších systémů vzdušné obrany, aby mohla odrazit systematické ruské útoky na svou klíčovou infrastrukturu. (sfr)