Evropská unie schválila první miliardu eur pro Egypt, aby snížil počet migrantů. (Ilustrační foto).

Evropská unie schválila poskytnutí první miliardy eur (25,3 miliardy Kč) finanční pomoci Egyptu, aby tím podpořila tamní ekonomiku a tím dosáhla snížení počtu imigrantů z regionu. Informovala o tom Rada EU zastupující členské státy.

Miliardový úvěr je součástí dlouhodobého balíku obsahujícího 7,4 miliardy eur, na němž se unijní představitelé dohodli s egyptskou vládou v březnu.

V posledních měsících dochází k nárůstu migrace Egypťanů přes Libyi i řecké ostrovy Krétu a Gavdos.

„Cílem pomoci je reagovat na zhoršující se makrofinanční situaci a potřeby financování země v posledních měsících, zejména po vypuknutí války v Gaze, po útocích Húsíů v Rudém moři a po následcích ruské útočné války proti Ukrajině,“ uvedla Rada EU.

Poskytnutá suma je první částí z úvěru ve výši pět miliard eur (126,5 mld. Kč), jehož zbytek musí nejprve schválit rovněž Evropský parlament.

Dalších 1,8 miliardy eur (45,5 mld. Kč) z tohoto finančního balíku tvoří investice a 600 milionů eur (15,2 mld. Kč) granty, z nichž má 200 milionů eur (pět mld. Kč) jít přímo na výdaje spojené s migrací.

Egypt nyní zažívá rekordní inflaci. Vedle dohody s EU o finanční pomoci si Egypt zajistil program půjček od Mezinárodního měnového fondu a uzavřely novou dohodu o investicích ze Spojených arabských emirátů.

Souběžně také razantně devalvoval egyptskou libru. (sfr)