Evropská unie bude přísnější na dovoz koz z Ukrajiny. Přitvrdí i další omezení obchodu. (Ilustrační foto)

V rámci evropských struktur došlo k dohodě na přísnějším omezení dovozu výrobků z Ukrajiny. Evropské státy a Evropský parlament se dohodly na prodloužení bezcelního dovozu některých zemědělských výrobků z Ukrajiny. Přísnější omezení se budou týkat například ukrajinských koz.

Belgické předsednictví v Radě EU oznámilo, že přestože dovoz zůstane bezcelní, budou uplatněna přísnější omezení.

Předběžná dohoda má prodloužit bezcelní přístup, který Evropská unie umožnila ukrajinským zemědělským produktům od začátku ruské invaze v roce 2022.

Přísnější omezení se budou týkat drůbeže, vajec, cukru, kukuřice, koz a medu. Na pšenici se nebudou vztahovat žádná omezení, což požadovaly některé země, včetně Francie a Polska.

Plánované prodloužení bezcelního dovozu ukrajinských zemědělských produktů by mělo vstoupit v platnost před uplynutím současného období osvobození od cla, a to konkrétně 5. června.

Dohoda musí ještě následně schválena na setkání velvyslanců EU a ve výboru Evropského parlamentu.

Navrhovaná omezení by ve srovnání s rokem 2023 snížila objem příjmů ukrajinských zemědělských produktů v EU přibližně o 240 milionů eur.

Evropská unie se snaží pomáhat Ukrajině, ale zároveň čelí stížnostem zemědělců ze zemí EU, kteří protestují proti nízkým příjmům. Částečně za tento stav obviňují ukrajinské zboží, které podle nich narušuje evropské trhy. (sfr)