Česko a Estonsko mohou pro Ukrajinu sehnat více než 2,5 milionu kusů munice.

Česko a Estonsko by pro ruské invazi čelící Ukrajinu mohly v souhrnu získat více než 2,5 milionu kusů munice, které se oběma zemím podařilo celkem lokalizovat v jiných zemích. Estonsko totiž nyní přišlo s podobnou muniční iniciativou na podporu Ukrajiny, s jakou před nedávnem přišla Česká republika.

Estonský ministr obrany Hanno Pevkur oznámil, že se jeho zemi podařilo lokalizovat 800 tisíc až 1,2 milionu kusů dělostřeleckých granátů a raket do salvového raketometu BM-21 Grad, které by se v případě zajištění financování mohly dostat na Ukrajinu do dvou měsíců.

Podle Estonska by Ukrajina mohla díky oběma iniciativám dostat až 2,5 milionu kusů munice.

„Estonsko lokalizovalo širokou škálu zemí, od kterých bychom mohli nakoupit náboje pro Ukrajinu. Prohlásil jsem to na Ramsteinu, že pokud je někdo připraven finančně přispět, ať se na nás obrátí. Jsme schopni nakoupit náboje pro Ukrajinu, a to i ve velkém množství. A rychle,“ uvedl Pevkur.

Estonský ministr obrany dále zdůraznil, že pokud by se jeho zemi podařilo zajistit financování, mohlo by munici na Ukrajinu dostat do dvou měsíců.

Estonsko fakticky přišlo s podobným plánem jako Česká republika, která svoji iniciativu oznámila v únoru. První munici zajištěnou Českem podle premiéra Petra Fialy Ukrajina dostane v červnu.

Česká republika v zahraničí lokalizovala půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a tři sta tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů.

Estonsko zjistilo ještě větší zahraniční možnosti.

„Nabídky, o kterých ve světě víme, pokrývají všechny ráže, které Ukrajina potřebuje. Patří mezi ně 122mm rakety pro (salvový raketomet BM-21) Grad, 122mm dělostřelecké granáty pro (houfnice) D-30 a pak 152mm a 155mm (dělostřelecké) granáty. Je jich na výběr celá řada,“ upřesnil Pevkur.

Informoval také, že cena za kus činí průměrně 2500 eur (přes 63 tisíc korun) s tím, že Estonsku se podařilo lokalizovat munici v hodnotě dvou až tří miliard eur, což by dle jeho slov zajistilo nákup 800 tisíc až 1,2 milionu kusů munice pro Ukrajinu.

„Pokud spojíme český potenciální nákup milionu kusů s naším plánem a připočítáme k tomu Brity, kteří také naznačili, kde další munici nakoupit, tak si v případě zajištění financování troufám tvrdit, že by bylo možné Ukrajině v tomto roce poslat dva až dva a půl milionu kusů munice, podotkl Pevkur.

Těchto 2 až 2,5 milionu kusů nábojů by bylo srovnatelných s tím, co do války na Ukrajině může nasadit Rusko.

Estonský ministr obrany upřesnil, že na rozdíl od iniciativy Česka se Estonsku podařilo lokalizovat munici nejen mimo Evropu, ale i ze zemí v Evropě. Neuvedl však z jakých.

Ukrajinská armáda dlouhodobě čelí problému nedostatku munice, který je způsoben i selháním dodávek z Evropské unie a Spojených států amerických.

EU již loni slíbila, že Ukrajině do konce letošního března dodá zhruba jeden milion kusů dělostřelecké munice. Zatím se z toho však podařilo dodat jen zhruba třetinu. (sfr)