Tržby v obchodech v ČR se v únoru meziročně zvýšily o 1,6 %, meziměsíčně klesly o 0,8 %. (Ilustrační foto)

Tržby v maloobchodě v únoru rostly třetí měsíc v řadě. Růst ale zpomalil na 1,6 procenta, zatímco v lednu podle revidovaných údajů činil 3,2 procenta. Meziměsíčně bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel však tržby klesly o 0,8 %.

Vyplynulo to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Meziročně rostly tržby za nepotravinářské zboží, potraviny i pohonné hmoty. K celkovému růstu maloobchodních tržeb přispěl nejvíce internetový a zásilkový prodej,“ oznámila Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel snížily v únoru reálně o 0,8 %, v tom za pohonné hmoty klesly o 1,0 % a za nepotravinářské zboží a potraviny shodně o 0,8 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v únoru zvýšily reálně o 1,6 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 2,4 %, za potraviny o 1,1 % a za pohonné hmoty o 0,3 %. (sfr)


PLNÝ TEXT ZPRÁVY ČSÚ

Maloobchodní tržby meziročně rostly, meziměsíčně klesly

05.04.2024

Meziročně se tržby v maloobchodě v únoru zvýšily reálně o 1,6 % a meziměsíčně klesly o 0,8 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 2,7 % a meziměsíčně o 0,8 %.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel snížily v únoru reálně o 0,8 %, v tom za pohonné hmoty klesly o 1,0 % a za nepotravinářské zboží a potraviny shodně o 0,8 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v únoru zvýšily reálně o 1,6 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 2,4 %, za potraviny o 1,1 % a za pohonné hmoty o 0,3 %.

„Meziroční růst maloobchodních tržeb po očištění o cenové vlivy pokračoval již třetí měsíc v řadě. Tempo růstu se v únoru oproti předchozímu měsíci snížilo. Meziročně rostly tržby za nepotravinářské zboží, potraviny i pohonné hmoty. K celkovému růstu maloobchodních tržeb přispěl nejvíce internetový a zásilkový prodej,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky meziročně vzrostly o 13,3 % a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 5,2 %. Naopak tržby klesly v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 10,0 %, s výrobky pro domácnost o 9,9 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 9,6 % a s oděvy a obuví o 0,5 %. Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se zvýšily o 1,8 %, naopak ve specializovaných prodejnách potravin se snížily o 5,4 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 16,4 %. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby vzrostly o 16,1 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziměsíčně vzrostly reálně o 0,8 %. Meziročně se tržby zvýšily o 2,7 %, přičemž za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 3,5 %, naopak za opravy motorových vozidel klesly o 0,7 %.