Koalice se s ANO na jednání u prezidenta Pavla dohodla na zvyšování důchodového věku.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a zástupci opozičního hnutí ANO se na jednání u prezidenta Pavla údajně shodly na potřebě reformy penzijního systému a také na nezbytnosti zvyšování věku odchodu do důchodu. Ten je dnes limitován 65 lety věku.

ANO dosud zvyšování důchodového věku odmítalo.

„Jsem rád, že se dnešní jednání s ministrem Jurečkou a zástupci opozičního hnutí ANO o důchodové reformě neslo v duchu sdílené politické odpovědnosti,“ uvedl prezident Pavel.

„Důchodová reforma dalece přesahuje horizont jedné vlády, protože ovlivní životy lidí na desítky let dopředu. Shodli jsme se na tom, že nelze nic nekonat, protože současný důchodový systém je neudržitelný,“ dodal.

„Bítám, že jsme se shodli v několika bodech. Ten hlavní byl, že nelze nekonat. Udržitelnost důchodového systému vyžaduje zásahy, na tom jsme se všichni shodli,“ prohlásil po jednání Pavel.

„Shodli jsme se i na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat,“ dodal prezident.

„A to je naprosto nezbytný parametr,“ podotkl.

Debata se podle Pavla povede nadále o tom, jakým způsobem se bude věk odchodu do důchodu vypočítávat a jakým způsobem se bude schvalovat.

„Jestli to bude nějaký dlouhodobý automatický mechanismus, nebo jestli se budeme ubírat v nějakých krocích po časových obdobích,“ doplnil s tím, že jde o „technikálii“, na které se teď obě strany musí dohodnout.



Pavel připomněl, že výdaje na důchody postupně rostou. Tvoří teď asi třetinu celkových výdajů státu. Loni do starobních, invalidních a pozůstalostních penzí šlo celkem 685,3 miliardy korun. Systém důchodového pojištění skončil v deficitu 72,8 miliardy korun.

ANO chce analýzy

Představitelé ANO v čele s místopředsedkyní Alenou Schillerovou však zdůraznili, že nejdříve od vlády očekávají předložení relevantních analýz k důchodovému věku, včetně vývoje průměrné délky dožití.

„Domluvili jsme se, že potřebujeme vidět pravidelný pětiletý materiál, který právě letos zpracovává ministerstvo práce a sociálních věcí a vláda ho má schválit do konce června,“ prohlásila Schillerová.

Pracovní verzi zmíněného ministerského materiálu má hnutí ANO dostat do polovina dubna.

„Bavili jsme se o přístupu, jakým to nastavit. Zda tam nastavit strop, což by byla pro nás spíše cesta, zda tam zachovat tento pětiletý interval, nebo tam nechat automatiku, kterou nyní navrhuje ministr práce Jurečka,“ upřesnila Schillerová.

Na základě dat od vlády pak bude podle ní ANO jednat o věku odchodu do důchodu.

Fialova vláda plánuje zvyšovat důchodový věk nad 65 let podle prodlužování průměrné délky života. Plánuje nižší výpočet nových penzí, ale zároveň chce zavést i minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívější důchod za práci v rizikovém prostředí.

Ministr práce Jurečka po schůzce na Hradě prohlásil, že je otevřený debatě o mechanismu, kterým by se určovala hranice věku pro odchod do důchodu.

Hnutí ANO podle svých zástupců především požaduje, aby vznikl druhý penzijní pilíř, jehož garantem by byl stát.

Má jít o „motivační“ pilíř, který bude spojen s investicemi s garancemi státu.

„Nabízí se spojení s investicemi do jádra, do kterého se budou v České republice investovat stamiliardy korun,“ dodal místopředseda ANO Karel Havlíček.

Vláda loni zpomalila valorizace penzí a znevýhodnila předčasné odchody do důchodu. (sfr).