Francie dodá Ukrajině 78 houfnic Caesar. Macronova vláda pohrozila zabavováním zbrojovek.

Francie slíbila dodat Ukrajině dalších 78 houfnic Caesar. Macronova vláda navíc pohrozila domácím zbrojovkám jejich zestátňováním ve prospěch státu a válečné výroby. Francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu oznámil, že Ukrajina brzy dostane 78 houfnic Caesar.

Jejich financování se podle ministra podařilo zajistit díky spolupráci Francie, Ukrajiny a Dánska.

Francouzským průmyslníkům však ministr pohrozil, že nevylučuje zestátňování u obranných podniků, pokud to bude potřeba.

Francie na letošek stanovila cíl vyrobit 100 tisíc nábojů ráže 155 milimetrů do houfnic Caesar. Většina, 80 tisíc kusů, bude dodána Ukrajině, která se už přes dva roky brání ruské agresi.

Ministr obrany na začátku března uvedl, že Francie poskytla Ukrajině od začátku invaze vojenskou pomoc za 2,6 miliardy eur (65,9 miliardy korun). Vojenskou pomoc za další až tři miliardy eur je Paříž připravena poskytnout v letošním roce.

Od začátku války v únoru 2022 Paříž dodala Kyjevu 30 tisíc nábojů ráže 155. Ministr také upozornil na ruskou jadernou hrozbu, přičemž Francie je v tuto chvíli jediným členem Evropské unie, který má jaderné zbraně.

Ve snaze o zrychlení produkce zbraní a munice si může ministr obrany v souladu se zákonem schváleným na podzim loňského roku „vyžádat personál, zásoby nebo výrobní prostředky“, upozornil Lecornu a dodal, že „poprvé tuto variantu nevylučuje“.

Podotkl však zároveň, že to „v tuto chvíli není prioritní nástroj“.

Průmyslníkům by však ministr mohl nařídit dát přednost válečné výrobě před tou civilní.

Zbrojení si podle Lecornua vynutil napjatý „bezpečnostní kontext“, zejména pak válka na Ukrajině, která je „novou podobou studené války“. (sfr)