Ukrajina hlásí vojenské úspěchy: Poškodila Rusům výsadkovou loď Jamal, zasáhla elektrárnu. (Ilustrační foto).

Ukrajina hlásí vojenské úspěchy. Poškodila Rusům výsadkovou loď Jamal, zasáhla elektrárnu na jihozápadě Ruska a podle některých zpráv Rusko stahuje z ukrjainské fronty zpět část armády k obraně Bělgogradské oblasti v Rusku před útoky protiruských vojenských milicí.

Při útoku na velkou ruskou výsadkovou loď Jamal v Sevastopolu vznikly podle ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) rozsáhlé škody. O zásahu Jamalu a Azovu, druhého výsadkového plavidla, informovaly ukrajinské ozbrojené síly.

Vojenská rozvědka uvedla, že zasaženy byly objekty ruské černomořské flotily na Krymu.

Konkrétně se cílem útoku stala loděnice černomořské flotily v Sevastopolu, kde byla zasažena velká výsadková loď nepřítele Jamal.

Na Jamalu údajně vznikly „kritické“ škody, poškozena byla paluba lodi a ta se převalila na pravý bok.

Výsadková loď Jamal se před deseti lety podílela na anexi Krymu, mezi lety 2017 a 2023 byla v opravě.

Úřady na anektovaném Krymu už v sobotu informovaly o rozsáhlém raketovém útoku, během kterého v Sevastopolu jeden člověk zemřel a několik dalších utrpělo zranění.

Ukrajinské letectvo k útoku podle médií použilo britsko-francouzské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow, nazývané ve Francii SCALP.

Rusko ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014 obsadilo a v rozporu s mezinárodním právem anektovalo. Ukrajina na ruské cíle na poloostrově opakovaně útočí.

Ukrajina zasáhla drony elektrárnu na jihozápadě Ruska

Útok drony způsobil v noci na pondělí požár v elektrárně v Novočerkassku na jihozápadě Ruska. Agentura Reuters napsala, že požár už byl uhašen, ale dva bloky elektrárny musely být odstaveny.

Jeden z telegramových kanálů informoval o výbuších u tepelné elektrárny a také o přeletu zhruba 20 dronů nad oblastí, která se nachází nedaleko Rostova na Donu. Další kanál, Baza, uvedl, že k požáru vedl útok dronů.

Gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubev na Telegramu požár v elektrárně potvrdil, i když nenapsal, co k němu vedlo. Sdělil, že se ho rychle podařilo uhasits tím, že dva bloky jsou mimo provoz, což vedlo k dočasnému výpadku dodávek elektřiny.

Rusko stahuje vojáky z fronty

Rusko stahuje vojáky z fronty a posílá je bránit Bělgorodskou oblast. Kvůli útokům v Bělgorodské oblasti bylo Rusko donuceno stáhnout některé své vojáky z ukrajinské frontové linie a poslat je bránit pohraniční regiony. Uvádějí to zahraniční média.

Ruská Bělgorodská a Kurská oblast se v posledních týdnech staly terčem několika útoků. K některým z nich se přihlásily ruské paramilice bojující na straně Ukrajiny, mezi které patří Legie Svoboda Rusku (LSR), Sibiřský batalion a Ruský dobrovolnický sbor (RDK).

Rusko je připisuje Ukrajině, která svoji přímou účast nikdy nepotvrdila.

Představitel ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Andrij Jusov podle listu Ukrajinska Pravda však uvedl, že Ukrajina těmto dobrovolnickým formacím pomáhá.

V souvislosti s útoky na pohraniční oblasti zdroj z Ruska prozradil, že Ruská federace byla přinucena odklonit své síly z frontové linie na Ukrajině a poslat je bránit Bělgorodskou oblast.

Kvůli četným útokům na ruské pohraniční oblasti Rusko nařídilo evakuaci asi devíti tisíc dětí z Bělgorodské oblasti.