Německo dá Ukrajině další zbraně za 13 miliard. USA opět slíbily nenechat Kyjev padnout. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Německo se chystá poskytnout Ukrajině nový balík zbrojní pomoci za celkem 13 miliard korun. USA mezitím ústy ministra obrany Austina opět přislíbily, že nenechají bojující Ukrajinu padnout a budou ji vojensky dále podporovat. 

Německo poskytne Ukrajině další balík zbrojní pomoci v ceně 500 milionů eur (12,6 miliardy Kč).

Během jednání o podpoře Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v Německu to oznámil německý ministr obrany Boris Pistorius.

Dodal, že součástí balíku je vedle dodávek obrněnců pro pěchotu i zaplacení 180 tisíc kusů dělostřelecké munice, jejíž nákup organizuje Česká republika.

„Převezmeme náklady na 180 tisíc kusů munice z české iniciativy. Dodávky budou postupné, začít by měly v létě. Organizují to Češi. Mluvil jsem o tom o víkendu s českou kolegyní Janou Černochovou, našim sousedům a přátelům jsem za to poděkoval,“ konstatoval Pistorius.

Součástí německého balíku je také 10 tisíc dělostřeleckých granátů z armádních zásob.

Dodávky by měly začít okamžitě, doplnil Pistorius.

Dalších 100 tisíc kusů dělostřelecké munice ráže 155 milimetrů Německo objednalo tak, aby granáty Ukrajina dostala ještě v letošním roce.

Německo rovněž Ukrajině předá sto pancéřovaných vozidel pro pěchotu a stovku nákladních vozidel.

USA podpoří Ukrajinu

Spojené státy a svobodný svět nenechají Ukrajinu padnout a nadále ji budou v obraně před ruskou invazí podporovat, prohlásil na americké letecké základně Ramstein v Německu americký ministr obrany Lloyd Austin.

„USA nenechají Ukrajinu padnout, tato koalice nenechá Ukrajinu padnout, svobodný svět nenechá Ukrajinu padnout,“ řekl Austin.

Ocenil rovněž plán České republiky na dodání munice pro Ukrajinu.

„Rusko za imperiální sny (prezidenta Vladimira) Putina platí ohromnou cenu. Přinejmenším 315 000 vojáků bylo zabito, nebo zraněno,“ podotkl Austin.

S tím, že vedle lidských ztrát musí Rusko kvůli válce počítat i s hospodářskými dopady.

„Putinovo rozhodnutí válčit bude Rusko do roku 2026 na původně odhadovaném hospodářském růstu stát 1,3 bilionu dolarů (30,3 bilionu Kč),“ řekl.

Austin konstatoval, že Ukrajina v obraně může nadále spoléhat na americkou a západní pomoc.

„Jak řekl americký prezident Joe Biden, Putin se na Ukrajině nezastaví, ale Ukrajina může Putina zastavit,“ deklaroval Austin.

Poděkoval také zemím, které v poslední době připravily nové zbrojní balíčky. Představil novou americkou pomoc v hodnotě 300 milionů dolarů (sedm miliard Kč) a zmínil plán ČR na získání 800 tisíc kusů dělostřelecké munice.

Poděkoval také Británii, Německu, skandinávským a pobaltským státům nebo Polsku.

Americká vláda od začátku vojenské invaze Ruska na Ukrajinu posílá na Ukrajinu vojenské vybavení ze svých zásob, které pak doplňuje za peníze uvolněné Kongresem. Na konci loňského roku však vyčerpala poslední prostředky, které zákonodárci na tento účel uvolnili, a americká vojenská pomoc je tak od té doby ochromená. (sfr)