LAMA energy: Jaké způsoby snižování spotřeby energií jsou nejefektivnější. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Společnost LAMA energy reagovala na fakt, že v česku dochází ke snižování spotřeby energií. Informovala o tom, jaké způsoby snižování spotřeby energií jsou nejefektivnější.

Návrat poplatků za podporu obnovitelných zdrojů a konec zastropování cen energií již pocítila většina odběratelů. Češi tak hledají jiné způsoby, jak výdaje za energie snížit. Které jsou ty nejefektivnější?

Zelená energie je dlouhodobě udržitelné řešení

Jednou z nejčastějších odpovědí na otázku šetření v oblasti energií je pořízení fotovoltaiky. O tu je také čím dál větší zájem, uvedla společnost.

V předešlém roce český solární sektor značně posílil, bylo zprovozněno téměř 83 000 solární panelů, a to nejen na rodinných domech. O solární energii je zájem i ze strany firem.

Návratnost fotovoltaiky se však počítá v řádu několika let, a některé domácnosti mají problém její pořízení ufinancovat.

„Na fotovoltaiku lze získat dotace až do výše 220 000 korun, zároveň však jen na 50 % uznatelných nákladů. I v případě získání dotace je tak stále potřeba zhruba 200 až 300 tisíc korun.“

„Klíčové je proto vybrat fotovoltaiku, jejíž kapacita bude odpovídat spotřebě domácnosti, a zbytečně ji nepředimenzovat. Proto klientům nabízíme řešení na míru, které vychází z jejich skutečné spotřeby,“ uvedl Jakub Tobiáš z českého energetického holdingu LAMA ENERGY GROUP.

„Také požadujeme zálohu jen ve výši 10 %, zbytek se doplácí po instalaci. Zároveň existuje spoustu dalších možností, jak výdaje za energie podstatně snížit, a to prakticky ihned,“ dodal.

Nejvýhodnější nabídky od dodavatelů

Značnou úsporu může přinést i změna dodavatele. Pokud se zákazníkova smlouva se stávajícím dodavatelem blíží ke konci, měl by prozkoumat nabídky konkurence.

Pozornost si v poslední době získávají tzv. tarify bez závazku. Ten nabízí i LAMA energy.

„Na plyn i elektřinu nabízíme tarif bez závazku, kdy je cena fixována pouze po dobu jednoho měsíce a výpovědní lhůta je 30 dnů. Ceny energií se klienti dozví vždy na měsíc dopředu, a pokud pro ně již nejsou výhodné, mohou smlouvu ukončit bez sankcí.“

„K tomuto tarifu novým klientům zároveň nabízíme i internetovou televizi po dobu 1 roku zdarma, což přináší další několikatisícovou úsporu,“ upřesnil Tobiáš.

Malé, ale efektivní kroky v domácnosti

Úspory na energiích můžete dosáhnout i několika obyčejnými kroky v domácnosti. Vyplatí se například investice do úsporných spotřebičů, revize úniku tepla, úsporné osvětlení, využívání funkce odloženého startu na spotřebičích a v neposlední řadě také instalace chytré domácnosti.

„Ovládání spotřebičů na dálku je výhodnější. Můžete si například zatopit před příjezdem domů, zkontrolovat, zda je všude zhasnuto, ovládat na dálku zásuvky nebo zapnout klimatizaci. To vše šetří spotřebu, komfort a také čas,“ doplnil Tobiáš. (sfr)