Americká armáda nasadila na Blízkém východě obrněnec Stryker s laserovou zbraní.

Americká armáda nasadila na Blízkém východě průlomovou laserovou zbraň, Directed Energy Maneuver-Short Range Air Defense, zkráceně DE M-SHORAD pro testování v reálném prostředí. Lasery o výkonu 50 kW systému DE M-SHORAD mají být schopné sestřelovat malé a střední drony protivníka, rakety, dělostřelecké projektily i minometné projektily.

Zástupce náčelníka generálního štábu armády generál James Mingus prozradil, že čtyři prototypy systémů DE M-SHORAD namontované na pěchotních vozidlech Stryker byly nasazeny počátkem února v blíže nespecifikované oblasti v rámci lokalit  Ústředního velitelství USA (CENTCOM).



Mingus poukázal na experimentální povahu nasazení laserové zbraně a zdůraznil, že cílem bylo spíše učení a adaptace, než očekávání bezchybné operace.

„Je to prototyp, ale chceme experimentovat v reálném prostředí,“ uvedl.

DE M-SHORAD byl vyvinut společností Raytheon jako součást firemního portfolia vysokoenergetických laserových systémů. Pomocí „fotonů nebo částic světla“ má ničit řadu vzdušných hrozeb, včetně dronů, raket, dělostřeleckých a minometných projektilů.

Podle firmy Raytheon používá DE M-SHORAD 50kilowattový laser k „rychlé detekci, sledování, identifikaci a zničení asymetrických hrozeb“.

Systém je navržen tak, aby jej mohla ovládat pouze jedna osoba, a nabízí „360stupňovou ochranu po celý den a celou noc pro vysoce hodnotné vojenské a civilní prostředky s minimálním rizikem vedlejších škod“.



V loňském roce Raytheon a americké letectvo provedly ostré testy o něco méně výkonné laserové zbraně navržené tak, aby se vešla do standardního pick-upu, nazvaného „H4“.

V červnu 2023 Raytheon oznámil, že dodal letectvu čtyři operační systémy „H4“.

DE M-SHORAD prošel začátkem roku 2023 zkouškou v ostré palbě, přičemž první várka prototypů byla přidělena 4. praporu, 60. dělostřeleckému pluku protivzdušné obrany ve Fort Sill.

Díky neomezeným možnostem munice, za předpokladu, že je k dispozici dostatečný výkon, a díky vysoce přesným zbraním s přímou energií nabízí významnou a nákladově efektivní alternativu k tradičním kinetickým zbraním, což může znamenat revoluci v budoucnosti válčení. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ZBROJNÍ NOVINY

BUSINESS DEFENCE NEWS