Evropská komise navrhla nový program na vojenskou obranu EU. Má doplňovat NATO. (Ilustrační foto: archiv).

Evropská komise navrhla vytvoření nového programu na podporu evropského obranného průmyslu v hodnotě 1,5 miliardy eur (38 miliard korun), který bude financován z rozpočtu EU v letech 2025 až 2027. Vznik programu je součástí první Evropské strategie týkající se obranného průmyslu, kterou komise zveřejnila.

Nová opatření mají například podpořit členské státy ve společném zadávání zakázek na obranný materiál. Součástí strategie je i větší spolupráce mezi unijním a ukrajinským obranným průmyslem.

Současně by měl v ukrajinském hlavním městě Kyjev vzniknout úřad EU, který bude pomáhat ukrajinské armádě v oblasti inovací.

„Členské státy musí investovat více, lépe, společně a evropsky, aby se tím zvýšila připravenost evropského obranného průmyslu, “ uvedla Evropská komise ke vzniku nového vojenského programu.

Nový program označený zkratkou EDIP (European Defence Industry Programme) mimo jiné požaduje po členských státech EU, aby si do roku 2030 pořídily alespoň 40 procent svého obranného vybavení společně.

Evropská komise v rámci své strategie rovněž navrhuje využít na financování nákupu zbraní pro Ukrajinu zisky ze zmrazeného ruského majetku.

Podle Evropské komise nový unijní program nevylučuje budování unijní obrany současně se spoluprací v rámci NATO. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ZBROJNÍ NOVINY

BUSINESS DEFENCE NEWS