Servis radiolokátorů MADR pro Armádu ČR zajistí Elta Systems. Podílet se bude i RETIA.

Komplexní logistickou podporu osmi radiolokátorů ELM 2084 MMR pro Armádu ČR zajistí jejich výrobce izraelská společnost Elta Systems. Na plnění smlouvy se jako subdodavatelé budou významným způsobem podílet firmy českého obranného průmyslu, konkrétně Vojenský technický ústav s.p. a RETIA a.s.

Vládu o tom informovala ministryně obrany Jana Černochová.

Celoživotní podpora včetně dodávek náhradních dílů bude stát asi 4,3 miliardy korun.

Dodavatel bude podle smlouvy, která by měla být uzavřena do konce února, garantovat bezproblémový provoz celého systému, dostupnost náhradních dílů na servis a opravu techniky, servisní činnost, preventivní údržbu nebo generální opravy včetně náhradních dílů a spotřebního materiálu.

Zajistí zároveň dlouhodobou logistickou podporu systému i rychlou opravu v případě technické závady. Právě vysoká provozuschopnost systému je důležitou podmínkou smlouvy.

Platnost smlouvy je stanovena na celou dobu předpokládané životnosti systému, tedy do září 2044. Zakázka byla zadána cestou jednacího řízení bez uveřejnění, protože z technických důvodů je schopen ji splnit pouze výrobce, kterému patří veškerá duševní práva a licence.

Radiolokátory MADR jsou určeny pro zajištění přehledu o vzdušné situaci v malých a středních výškách do 3000 m, tedy v prostoru, který je v národní odpovědnosti České republiky. Jedná se o jeden z nejmodernějších existujících systémů, jež je součástí proslulého Iron Dome.

Česká republika koupila od státu Izrael celkem osm souprav mobilního 3D radiolokátoru protivzdušné obrany ELM-2084 MMR. Všechny jsou již v České republice a v příštích měsících by měly být zařazeny do armádního užívání.

Životní cyklus dosavadních radiolokátorů ruské provenience byl několikanásobně překročen a jejich schopnosti již nenaplňují požadavky na soudobé a budoucí operační prostředí. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ZBROJNÍ NOVINY

BUSINESS DEFENCE NEWS