Česko má získat z Německa zdarma 15 tanků Leopard. Ukrajině už ČR poslala 200 kusů techniky. (Ilustrační foto).

Česko má získat z Německa zdarma dalších 15 tanků Leopard 2A4 jako ocenění za vojenskou pomoc Ukrajině. Vedle toho si Česko může dalších patnáct tanků Leopard 2A4 koupit. Premiér Petr Fiala a ministryně obrany Jana Černochová o tom informovali po jednání vlády ČR.

„Máme třicet tanků jistých zadarmo,“ uvedla ministryně obrany.

„Zároveň s tímto darem přišla od Němců nabídka, jestli bychom neměli zájem o dalších 15 tanků, za které bychom něco zaplatili,“ řekla k tomu Černochová. Celkem by tak Česko mělo získat 42 tanků Leopard 2A4 a tři vyprošťovací vozidla.

Německo už České republice za podporu Ukrajiny darovalo v letech 2022 a 2023 celkem 14 tanků Leopard 2A4, poslední z nich dorazil do Přáslavic na Olomoucku loni v listopadu.

Součástí daru je také jedno vyprošťovací vozidlo Büffel 3 na podvozku Leopard 2A4, které má do Česka dorazit letos. Cena daru je podle dřívějších informací 3,85 miliardy korun.

Za pomoc Ukrajině získalo Česko podle premiéra Fialy kompenzace od spojenců zhruba v hodnotě 19 miliard korun. Z toho 2 miliardy korun z Evropské unie a 7 miliard od Spojených států amerických.

Česko dosud ze svých skladů poslalo Ukrajině celkem 62 tanků, 131 bojových vozidel pěchoty, 6 vrtulníků a 16 systémů protivzdušné obrany.

Dále šlo o tisíce raket do raketometů, desítky tisíc dělostřeleckých nábojů a přes čtyři miliony nábojů pro ruční zbraně.

Česká republika také vydala pro domácí firmy na komerční dodávky vojenského materiálu Ukrajině vývozní licence v hodnotě 130 miliard korun

V souvislosti s druhým výročím ruské agrese vůči Ukrajině premiér Fiala uvedl, že Česko dnes poskytuje útočiště 384 tisícům ukrajinským uprchlíků s tím, že asi 120 tisíc z nich pracuje, když do veřejných rozpočtů odvedli větší částku, než jim stát vyplatil na dávkách. (sfr)