Nezaměstnanost v Česku vzrostla v lednu na 4 %. Uchazečů o práce je víc než volných míst. (Ilustrační foto).

Nezaměstnanost v Česku vzrostla v lednu na 4 %. Úřad práce České republiky evidoval k 31. 1. 2024 celkem 295 546 uchazečů o zaměstnání, což je o 16 319 osob více než v prosinci 2023 a o 12 487 více než v lednu 2023. Podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně vzrostl o 0,3 procentního bodu a meziročně o 0,1 procentního bodu.

Pomineme-li covidový rok 2021, byla v lednu nejvyšší nezaměstnanost od roku 2017. V mezinárodním srovnání zůstává nezaměstnanost v ČR druhá nejnižší v Evropské unii.

Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání byl přitom o 28 763 vyšší než počet registrovaných volných pracovních míst.
V lednu se ve statistikách nezaměstnanosti naplno projevil efekt nového roku, uvedl Úřad práce.

Do evidence Úřadu práce ČR se hlásili ve větší míře lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, ale také živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost. V lednu také pokračovala dynamika trhu práce typická pro zimní měsíce, kdy se vzhledem k absenci sezónních prací do evidence Úřadu hlásí pracovníci například ze
stavebnictví.

Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o převážně technické a dělnické profese. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících a napříč celým odvětvím dopravy jsou v Česku trvale nedostatkovou profesí řidiči.

„Nový rok s sebou vždy přináší změnu práce u řady lidí, což lednový mírný nárůst počtu nezaměstnaných potvrzuje. Pokud jde o míru nezaměstnanosti, stále se však držíme na nejnižších úrovních v rámci celé Evropské unie. To platí dlouhodobě a ukazuje to, že naše firmy jsou v tvorbě nových pracovních příležitostí velmi efektivní,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDUČSL).

„Naše statistiky naznačují, že se trh práce v České republice začíná měnit. Vracíme se k situaci, na kterou za posledních 6 let u nás nejsme zvyklí. Druhý měsíc po sobě máme v evidenci Úřadu práce více uchazečů o zaměstnání, než je celkový počet evidovaných volných pracovních míst,“ podotkl generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof.

S tím, že naposledy Česko dva měsíce v řadě takovou negativní bilanci zažilo na začátku roku 2018.

„Současná situace sice odráží sezónní vlivy, ale i tak ji vnímáme jako důležitý signál, který nechceme podcenit,“ dodal Krištof.

„Jsme rádi, že se výrazně zlepšuje podíl uchazečů o zaměstnání uplatněných na trhu práce. Tento pozitivní trend se nám daří držet i u rizikového segmentu dlouhodobě nezaměstnaných,“ řekl dále.

V evidenci Úřadu práce ČR bylo v lednu 2024 nově registrováno 52 975 lidí. V rámci krajského srovnání vzrostl podíl nezaměstnaných osob ve všech regionech, nejvíce v Jihočeském a v Ústeckém kraji.

V absolutní hodnotě přibylo nejvíce uchazečů o zaměstnání v Moravskoslezském a ve Středočeském kraji. Oproti předchozímu měsíci mírně klesl počet volných pracovních míst.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob (podíl dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15–64 let) byl v lednu v Ústeckém (6 %) a Moravskoslezském kraji (5,5 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob ve stejném období i loni.

Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Praze (2,9 %) a v kraji Zlínském (3,1 %).

Meziročně se situace nejvíce změnila v Olomouckém a v Moravskoslezském kraji, kde podíl nezaměstnaných osob vzrostl oproti lednu 2023 o 0,3 procentního bodu.

Na úrovni okresů jsou rozdíly ještě více patrné. Nejnižší nezaměstnanost byla ke konci ledna v okresech Praha-východ (1,5 %), Praha-západ (1,7 %), Pelhřimov, Benešov a Rychnov nad Kněžnou (2,1 %).

Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných hlásí okres Karviná (8,3 %), Bruntál (7,8 %) a Most (7,5 %). (sfr)