Ekonomika Evropské unie ve 4. kvartálu stagnovala, což je považováno za zlepšení. (Ilustrační foto).

Ekonomika Evropské unie ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku podle sezonně přepočtených údajů stagnovala. Dosáhla tak mírného zlepšení proti předchozímu čtvrtletí, kdy o 0,1 procenta klesla.

V rychlém odhadu to uvedl statistický úřad Eurostat. Hrubý domácí produkt (HDP) v EU vykázal meziročně růst o 0,2 procenta po stagnaci ve třetím čtvrtletí.

Z jednotlivých členských zemí si nejlépe vedlo Portugalsko, jehož ekonomika zaznamenala ve 4. kvartálu růst proti třetímu čtvrtletí o 0,8 procenta.

Ve Španělsku vzrostla ekonomika o 0,6 procenta, v Belgii a Lotyšsku ekonomiky vzrostly shodně o 0,4 procenta.

Nejhůře si vedlo Irsko, kde ekonomika ve 4. kvartálu zaznamenala pokles o 0,7 procenta, následovalo Německo s Litvou, kde se HDP snížil shodně o 0,3 procenta.

Česká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta, ve třetím čtvrtletí naopak o 0,6 procenta klesla.

Meziročně pak ve čtvrtém čtvrtletí vykázala pokles o 0,2 procenta proti meziročnímu poklesu o 0,8 procenta ve třetím čtvrtletí.

V zemích eurozóny hospodářství za čtvrté čtvrtletí rovněž stagnovalo, když ve třetím čtvrtletí se HDP snížil o 0,1 procenta. Meziročně ekonomika eurozóny vzrostla o 0,1 procenta po stagnaci v předchozím tříměsíčním období.

Za celý loňský rok ekonomika eurozóny i celé EU vykázala podle sezonně a kalendářně upravených dat růst o 0,5 procenta, odhadl Eurostat. (sfr)