Zadlužení států v Evropské unii kleslo v průměru na 83 % HDP. V ČR zadlužení vzrostlo. (Ilustrační foto).

Zadlužení států Evropské unie v loňském třetím čtvrtletí kleslo v průměru na 83 % HDP. V ČR zadlužení mírně vzrostlo a státní dluh Česka dosáhl nového rekordu více než 3,2 bilionu korun. Zadlužení EU ve třetím čtvrtletí kleslo na 82,6 procenta hrubého domácího produktu.

Informoval o tom statistický úřad Eurostat.

V České republice se zadlužení proti předchozímu čtvrtletí zvýšilo, podle dat Eurostatu dosáhlo 44,5 procenta HDP.

Trend postupného poklesu zadlužení pokračoval i v zemích eurozóny. Tam zadlužení ve třetím čtvrtletí kleslo na 89,9 procenta z hodnoty 90,3 procenta o čtvrtletí dříve. Meziročně je zadlužení nižší jak v EU a v eurozóně, tak v Česku.

Státní dluh se ke konci třetího čtvrtletí v absolutních číslech zvýšil v EU nad 13,78 bilionu eur (více než 341 bilionů Kč), zatímco před rokem přesahoval 13,20 bilionu eur.

V České republice státní dluh vzrostl na rekordních více než 3,21 bilionu korun. O rok dříve, tedy na konci třetího čtvrtletí 2022, přesahoval 2,98 bilionu korun.

Deficit veřejných financí EU pak v loňském třetím čtvrtletí podle sezonně přepočtených údajů dosáhl 2,8 procenta HDP, a zlepšil se tak proti tříprocentnímu deficitu o čtvrtletí dříve a proti deficitu 3,8 procenta HDP o rok dříve.

V České republice se deficit zhoršil na 3,1 procenta z hodnoty 2,9 procenta na konci druhého čtvrtletí. Meziročně se však zlepšil, když na konci třetího čtvrtletí roku 2022 představoval 4,3 procenta výkonu ekonomiky.

Nejhorší je Řecko

Nejvyšší zadlužení v EU má i nadále Řecko, které je členem eurozóny a které se po finanční krizi z let 2008 a 2009 dostalo do tak problémů. Zadlužení Řecka v loňském třetím čtvrtletí činilo 165,5 procenta HDP ve srovnání s hodnotou 167,1 procenta o čtvrtletí dříve.

Řecko však své zadlužení z vysokých hodnot snižuje.

Silně zadluženy jsou také Itálie, Francie, Španělsko, Belgie a Portugalsko, kde zadlužení přesahuje 100 procent HDP.

Česká republika nadále zůstává zadlužena výrazně méně, než činí průměr EU.

Nejnižší zadlužení mělo na konci třetího čtvrtletí Estonsko, jako jediné v EU s hodnotou méně než 20 procent výkonu ekonomiky.

V dobrém stavu jsou také Bulharsko, Lucembursko a Švédsko, kde zadlužení nepřesahuje 30 procent HDP.

Česko za Klause

V České republice bylo nejnižší zadlužení státu mezi lety 1996 až 1998, kdy činilo 9 procent HDP. Předsedou vlády byl tehdy Václav Klaus.

Od roku 1999 až do roku 2013 se zadlužení vytrvale zvyšovalo, když za vlády ČSSD vyšplhalo až na 41 procent HDP.

V roce 2019 se snížilo na 29 procent HDP. V těch letech byli ministry financí Andrej Babiš a pak Alena Schillerová.

Fiskální pravidla Evropské unie známá jako Pakt stability a růstu vyžadují, aby veřejný dluh nepřekročil 60 procent HDP a rozpočtové deficity tři procenta HDP. EU však platnost paktu v roce 2020 pozastavila kvůli hospodářským dopadům pandemie covidu-19. (sfr)