Ministryně Černochová: Iluze věčného míru skončila. Svět nebude bezpečnější. (Ilustrační foto)

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) varovala před iluzí věčného míru s tím, že svět již nebude bezpečnější. Podle ministryně nikdo nechce válku, ale současně nemůžeme mít nasazené růžové brýle a chlácholit se představou věčného míru.

Černochová to uvedla na CNN Prima News k probíhající veřejné debatě o bezpečnostní situaci. Opozice v Česku vyčítá Fialově vládě, že „straší lidi válkou“.

„Holým faktem je, že situace ve světě není bezpečná. Než abychom si nasazovali růžové brýle a chlácholili se představou věčného míru, tak je zapotřebí, abychom věci pojmenovávali realisticky. Nechceme nikoho strašit, připouštíme ale, že svět bezpečnější nebude,“ prohlásila Černochová.

S tím, že „nikdo nechce válku“. Černochová se tím snažila bránit náčelníka Generálního štábu Armády ČR Karla Řehku, který v médiích hovoří o tom, že Česko se musí připravovat na možnost ozbrojeného konfliktu s Ruskem.

„Jsem rád, že slyším slova, že nechceme válku. Někdy to z těch debat ale nevyznívá. Lidé mají obavu, že by mohli být mobilizováni,“ reagoval na Černochovou exministr obrany a šéf sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar (ANO).

Uvedl dále, že nezpochybňuje, že by Česko mělo být připraveno na všechny situace, jež by mohly nastat.

Podle Metnara by Řehka měl chodit méně do médií.

„Jestli si někdo nejvíc nepřeje válku, tak jsou to vojáci, protože by byli mezi prvními, kteří by to odskákali. Jsem ráda za to, že je často v médiích, snaží se vysvětlovat lidem, že iluze věčného míru bohužel skončila. On jako voják vidí ty věci velice realisticky. Lidi nemáme strašit, máme jim říkat pravdu,“ zdůraznila Černochová.

Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová před pár dny označila šéfku vládní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovouou za „Marii Zacharovovou české politiky“. Pekarová před tím Schillerovou kritizovala kvůli jejím výrokům, že „se nechceme připravovat na válku, že chceme žít v míru“.

„Jsem zklamaná z toho, jakým způsobem se česká politika posouvá na Východ, kolikrát jsou výroky za hranicí slušného vkusu. Někdy mám z hnutí ANO pocit, že možná zapomněli, že byli těmi, kteří říkali, že patříme na Západ. Ta rétorika zhrubla a chovají se v Poslanecké sněmovně tak, že to je za hranicí nejen dobrého vkusu, ale i slušnosti,“ uvedla k tomu nyní ministryně Černochová. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ZBROJNÍ NOVINY

BUSINESS DEFENCE NEWS