Státy NATO nakoupí 1000 raket pro systémy Patriot na protivzdušnou obranu před Ruskem. (Ilustrační foto).

Členské státy NATO nakoupí až 1000 raket pro systémy Patriot, aby tím posílily svoji protivzdušnou obranu před Ruskem. Nákup by měl celkem vyjít na zhruba 5,5 miliardy dolarů. O záměru informovala Agentura NATO pro podporu a zakázky (NSPA).

Uvedená zakázka je jendou z největších finančních transakcí pro NSPA. Součástí transakce jsou také testovací zařízení a náhradní díly, které budou potřebné pro budoucí údržbu.

„Tato investice potvrzuje sílu transatlantické spolupráce v oblasti obrany a závazek NATO vůči bezpečnosti našeho obyvatelstva,“ prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdůraznil, že ruské útoky drony a raketami na ukrajinské civilisty, města a oblasti poukazují na klíčový význam moderní protivzdušné obrany.

S tím, že navýšení výroby střeliva je klíčové pro zajištění bezpečnosti nejenom Ukrajiny, ale i ostatních členských zemí NATO.

V rámci zakázky se několik členských zemí NATO, včetně Německa, obrátilo na NSPA. Při výrobě raket a raketových systémů se očekává spolupráce evropského konsorcia MBDA a americké společnosti Raytheon, která vyrábí i systémy Patriot.

Výroba bude soustředěna v německém městě Schrobenhausen, kde již probíhá údržba střel pro systémy Patriot.

Patriot je systém protivzdušné obrany, který vyvinula a vyrábí společnost Raytheon. Jedná se obranný systém s cílem ochrany proti balistickým střelám a vzdušným hrozbám, včetně letadel, střel a bezpilotních prostředků.

Systém byl nasazen v mnoha zemích po celém světě. Byl využíván například během války v Zálivu či války v Iráku. V současné době je aktivně využíván také na Ukrajině proti útokům ruských raket. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ZDE:

Raytheon and MBDA: NSPA awards COMLOG a contract for Patriot missiles


VÍCE O TÉMATU ZBRANÍ ČTĚTE NA BUSINESS DEFENCE NEWS