Minimální mzda se v Česku od ledna zvýší na 18 900 Kč, schválila vláda. Vzrostou i zaručené mzdy. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Minimální a zaručené mzdy se od ledna zvýší, rozhodla na středečním zasedání vláda Petra Fialy (ODS). Nejnižší výdělek by se měl podle návrhu od ledna zvýšit o 1600 korun na 18 900 korun.

O zvýšení minimální mzdy informoval ministr práce Marian Jurečka.

Minimální mzda od ledna vzroste o 1600 korun na 18 900 korun, tedy o 9,2 procenta. Zvednou se i čtyři z osmi stupňů zaručené mzdy, která se vyplácí podle náročnosti, odpovědnosti a odbornosti práce.

O 1600 korun se navýší tři nejnižší stupně a o 3200 korun pak ten nejvyšší.

Podle odhadu ministerstva práce a sociálních věcí dostane více peněz asi 1,5 milionu zaměstnanců. Má jít zejména o profese odměňované v nejnižších stupních zaručených mezd.

Jde například o kuchařky a kuchaře, uklízečky a uklízeče, pracovníky v sociálních službách, ale i další personál.

Z minimální mzdy se stanovují například odvody na zdravotní pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů anebo minimální zálohy na toto pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné, podobně jako odvody zaměstnanců a zaměstnavatelů na daně z příjmu a sociální a zdravotní pojištění.

Její výše rovněž ovlivňuje limity pro uplatnění daňových bonusů.

Odbory prosazovaly výraznější růst všech částek. Podle zaměstnavatelů by měla minimální mzda růst pomalejším tempem jako ostatní výdělky v Česku a zaručené mzdy by se od ní měly odpojit.

Podnikatelům by se měly příští rok po nařízeném přidání podle odhadů Ministerstva práce a sociálních věcí zvednout mzdové náklady o 5,21 miliardy korun.

Zaměstnavatelé ve veřejném sektoru by měli zaplatit o 240 milionů korun víc. Na sociálních a zdravotních odvodech by stát měl získat o 2,16 miliardy korun víc.

Zaručená mzda je nejnižší možná mzda pro jednotlivé profese, které jsou rozděleny a seřazeny podle složitosti, namáhavosti a odpovědnosti do osmi pracovních skupin. Týká se zaměstnanců, kteří nemají mzdu sjednanou kolektivní smlouvou, kterou ve prospěch zaměstnanců uzavírají odbory. (sfr)