Ekonomika v Evropské unii ve třetím čtvrtletí stagnovala. Česko je páté nejhorší. (Ilustrační foto).

Ekonomika Evropské unie ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům stagnovala. Ve zpřesněné zprávě o tom informoval Evropský statistický úřad Eurostat. Ekonomika nerostla ani v meziročním srovnání, ačkoliv odhad zveřejněný v polovině listopadu uváděl růst o 0,1 procenta.

Česká republika je s mezičtvrtletním poklesem o 0,5 procenta pátá nejhorší ze sedmadvaceti členských zemí Unie.

V eurozóně ve třetím čtvrtletí poklesl hrubý domácí produkt (HDP) o 0,1 procenta, což je stejně jako podle předchozího odhadu. Meziročně však eurozóna také stagnovala, zatímco listopadový odhad ukazoval růst o 0,1 procenta.

Eurostat zároveň zpřesnil data za druhé čtvrtletí. Celá EU podle nich mezičtvrtletně vzrostla o 0,1 procenta, zatímco odhad hovořil o stagnaci.

Eurozóna také vykázala růst o 0,1 procenta, což je ale horší vývoj proti listopadovému odhadu, který za druhé čtvrtletí hovořil o růstu o 0,2 procenta.

Meziročně byl růst v obou případech o 0,1 procentního bodu slabší, než uváděl předchozí odhad. V EU růst činil 0,5 procenta a v eurozóně 0,6 procenta.

Nejvyššího růstu v mezičtvrtletním srovnání dosáhla Malta, jejíž ekonomika vzrostla o 2,4 procenta. Následuje Polsko s růstem o 1,5 procenta a Kypr, kde růst HDP mezičtvrtletně dosáhl 1,1 procenta.

Nejvýraznější propad zaznamenalo Irsko, kde ekonomika klesla o 1,9 procenta. V Estonsku HDP mezičtvrtletně klesl o 1,3 procenta . Finsko vykázalo mezičtvrtletně pokles o 0,9 procenta.

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí při použití srovnatelné metodiky výpočtu vykázala proti předchozím třem měsícům růst o 1,3 procenta. To je zrychlení tempa proti růstu o 0,5 procenta ve druhém čtvrtletí. Meziročně růst v USA zrychlil na 3 procenta z 2,4 procenta ve druhém čtvrtletí.

Hrubý domácí produkt Číny ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 4,9 procenta. Ve srovnání s druhým čtvrtletím vzrostl HDP v Číně o 1,3 procenta. (sfr)