Senát schválil 15% zdanění zisků velkých nadnárodních firem, které působí v České republice. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Senát schválil 15% zdanění zisků velkých nadnárodních firem, které působí v České republice. Zákon prošel Senátem, ale ještě ho musí podepsat prezident Petr Pavel.

Přiřazovanou dorovnávací daní budou zatíženy mateřské firmy velkých společností s ročními výnosy vyššími než 750 milionů  eur (zhruba 18,5 miliard korun), pokud je jejich celkové efektivní zdanění nižší než 15 %.

„Velké nadnárodní skupiny budou v ČR odvádět minimální daň 15 %, což je důležitý krok k zajištění spravedlivého a vyváženého zdanění v naší zemi. Připojíme se tím ke státům, které odmítají umožnit odklon firemních zisků do tzv. daňových rájů. Tím se navíc získá dodatečný zdroj veřejných rozpočtů a vytvoří se rovnější podmínky pro všechny účastníky trhu,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Resort financí odhaduje, že by se zákon týkal jednotek nadnárodních skupin a asi 3 200 společností, které tyto skupiny sdružují.

Zákon zavede do českého daňového systému dvě nové přímé daně – přiřazovanou dorovnávací daň a českou dorovnávací daň.

Cílem zaváděných dorovnávacích daní je zajistit minimální efektivní úroveň zdanění velkých nadnárodních skupin a velkých vnitrostátních skupin.

Přiřazovanou dorovnávací daní budou zatíženy mateřské entity velkých společností s ročními výnosy vyššími než 750 mil. EUR, pokud je jejich celkové efektivní zdanění nižší než 15 %.

Na základě navrhovaných pravidel se mateřské entitě skupiny stanoví dorovnávací daň, a to ve vztahu ke každému státu, ve kterém skupina působí a ve kterém je efektivní zdanění skupiny nižší než 15 %.

Případně se stanoví dorovnávací daň každé členské entitě skupiny v případě, že dorovnávací daň není stanovena na úrovni mateřské entity skupiny. (pet)