Scholz a Meloniová vyzvali na summitu G20 Putina k ukončení války proti Ukrajině.

Kancléř Scholz a premiérka Meloniová vyzvali prezidenta Putina na summitu zemí G20 k ukončení války proti Ukrajině. Podle Meloniové může Rusko obnovit mír na Ukrajině stažením jednotek z jejího území, na které vpadlo před 18 měsíci. Zdůraznila to italská premiérka Giorgia Meloniová na online summitu skupiny zemí G20, kterého se účastnil i ruský prezident Vladimir Putin. 

Italská premiérka zdůraznila, že jediným východiskem z krize na Blízkém východě je dvoustátní řešení.

Zdůraznila tři zásady: důrazné odsouzení palestinského militantního hnutí Hamás za jeho teroristický útok na Izrael ze 7. října, právo Izraele na sebeobranu a přesvědčení, že řešení konfliktu přijde pouze s vytvořením dvou států.

Německý kancléř Olaf Scholz informoval, že na summitu G20 vyzval Putina, aby ukončil válku na Ukrajině a stáhl odtud všechny vojáky.

„Vyzval jsem prezidenta Putina, aby ukončil své útoky na Ukrajině a stáhl vojáky z území Ukrajiny, aby tato válka mohla konečně skončit,“ prohlásil Scholz.

Pro Putina byla online přítomnost na summitu G20 „snadná“, protože nemusel opustit Moskvu, podotkla italská premiérka.

Přivítala Putinův návrh, aby společně pracovali na míru na Ukrajině, ale konstatovala, že „nesmíme zapomínat, kdo je na Ukrajině agresor a na koho se útočí“.

Putin v projevu na virtuálním summitu G20 poukázal na nutnost „nalezení cest k ukončení tragédie, kterou představuje válka na Ukrajině“.

Válku přitom loni v únoru zahájilo rusko invazí do sousední země.

Putin tvrdil, že Rusko nikdy neodmítalo účastnit se mírových rozhovorů s Kyjevem.

Putin informoval o připravenosti Ruska spolupracovat v mezinárodních organizacích, včetně skupiny BRICS. Také uvedl, že Rusko poslalo první plavidla s bezplatnými zásilkami obilí do Afriky.

Tato iniciativa následovala po pozastavení ruské účasti v obilných dohodách, které umožňovaly vývoz obilí a potravin z Ukrajiny, a pomohly zajistit potravinovou bezpečnost ve světě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně zdůraznil, že mírové rozhovory jsou možné pouze po stažení ruských vojsk z ukrajinského území. (sfr)