Prezident Pavel podepíše konsolidační balíček. Česko nemůže dlouhodobě utrácet. (Ilustrační foto)

Prezident Petr Pavel se rozhodl podepsat konsolidační balíček. Oznámil to na sociální síti X. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Česko nemůže dlouhodobě utrácet více, než jsou její příjmy.

Prezident argumentoval „neudržitelným tempem zadlužování“, které ohrožuje budoucnost České republiky. Připomněl také, že za poslední rok šlo jen na úhradu úroků a obsluhy státního dluhu 70 miliard korun.

„Pokud nic neuděláme, bude tato částka růst,“ upozornil ve svém vyjádření prezident.

Neschválení balíčku by podle něj znamenalo neudělat pro snižování schodku vůbec nic.

Podle prezidenta je třeba nastartovat ekonomiku, a proto plánuje věnovat zvýšenou pozornost rozpočtu na příští rok, aby obsahoval prorůstová opatření.

Vláda si od balíčku, který mění na 65 zákonů, slibuje konsolidaci veřejných financí a snižování strukturálního schodku státního rozpočtu. V následujících dvou letech ho má zlepšit zhruba o 150 miliard korun. Část peněz i úspor má přinést balíček a zbytek zajistí škrty v pravomoci vlády.

Opoziční hnutí ANO a SPD ale argumentuje, že naplánované kroky poškodí ekonomiku. ANO již avizovalo, že pokud prezident balíček podepíše, obrátí se na Ústavní soud.

Balíček zvyšuje všechny přímé daně a mění sazby DPH, místo tří sazeb by měly být už jen dvě – 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou například potraviny, do vyšší se přesunou některé služby i točené pivo.

Sazba daně firem se zvyšuje z 19 na 21 procent. Zvýší se také daň z nemovitostí průměrně o 1,8 násobek. Většina změn vstoupí v účinnost příští rok.

Balíček zpět zavádí odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců ve výši 0,6 procenta z příjmů. Ruší i některé daňové výjimky jako například slevu na školkovné nebo na studenta. Omezuje slevu na manželku či manžela bez vlastních příjmů, povinností bude péče o dítě do tří let věku.

Maximální výše státní podpory stavebního spoření se zredukuje z 2000 na 1000 korun. Cena roční dálniční známky se od příštího 1. března podraží z 1500 na 2300 korun a od roku 2025 se bude zvyšovat podle inflace. Nově se také zavede možnost jednodenní známky. Většina změn má vstoupit v účinnost od začátku roku 2024. (at)