Babiš 17. listopadu kritizoval: Někdo se tady snaží zprivatizovat demokracii. (Ilustrační foto)

Získali jsme svobodu, ale politici to pak úplně nezvládli, řekl bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš na Národní třídě u pamětní desky k událostem 17. listopadu 1989. Prohlásil také, že někdo se tady snaží zprivatizovat demokracii. Vytkl i politikům vládnoucím v prvních letech po revoluci, že si stát v jejich éře dobře nerozmyslel, co si má ponechat.

„Tři sta miliard z dividend z práce našich lidí odchází do zahraničí,“ prohlásil na Národní třídě Babiš.

„Demokracie je jen jedna. Sametová revoluce je svoboda pro nás všechny, svoboda se svobodně vyjadřovat, svobodně podnikat, svobodně cestovat,“ řekl předseda ANO.

U pamětní desky na Národní položil bývalý premiér kytici a zapálil svíčku.

V minulosti Babiš opakovaně čelil při oslavách 17. listopadu protestům veřejnosti, bez kterých se to letos obešlo.

Lidé na něj dříve při jeho cestách na Národní třídu křičeli a pískali a vyčítali mu spolupráci s komunistickou Státní bezpečností.

„Lidé asi čekali po revoluci, že naši politici, kteří tehdy měli zvládnout takzvanou transformaci a dnes jsou znovu u moci, to nezvládli,“ zmínil Babiš na Národní třídě.

O tom, že transformace po 17. listopadu 1989 byla pro Česko úspěšná, pochyboval Babiš i ve svém hodinovém projevu ve Sněmovně vpřed neúspěšnou snahou jeho ANO prosadit mimořádnou schůzi Sněmovny na téma nárůst cen energií v roce 2024.

„No, není to skvělé. Nám totiž tady téměř nic nepatří. A to, co si nechaly ty tradiční strany, tak vlastně velice úspěšně tunelovaly,“ prohlásil Babiš.

Sám bývalý premiér ovšem patří mezi nejbohatší lidi v České republice. Navíc svůj majetek kvůli zákonu o střetu zájmů vložil do svěřenských fondů.

Babiš kritizoval také média, která podle něj nadržují současné vládě.(at)