Češi se skládají na vrtulník Black Hawk pro Ukrajinu. Je potřeba vybrat přes 100 milionů. (Ilustrační foto)

Iniciativa Dárek pro Putina spustila další ze sbírek na pomoc Ukrajině bránící se ruské agresi. Ve spolupráci s ministerstvem obrany se naskytla možnost koupit americký víceúčelový vrtulník Black Hawk. Stroj pojmenovaný Čestmír představila na Letenské pláni.

Jde o zatím největší sbírku iniciativy. Black Hawk se jako jeden z mála nachází v Evropě v soukromých rukou má cenu přes 100 milionů korun.

„Stroj pochází z osmdesátých let a prošel inspekcí ukrajinských leteckých expertů. Je v pořádku, a pokud se na něj složíme, bude jej ke svým operacím využívat ukrajinská vojenská rozvědka, která jej chce nasazovat na speciální akce a používat pro výcvik pilotů,“ uvedla iniciativa.

Tento Black Hawk se využíval  k výcviku pilotů, ale také například k hašení. V létě Black Hawk zasahoval při požáru průmyslové haly na okraji středočeského Žebráku.

Na dvoumotorový stroj se vybírá částka 105 milionů korun. Lze ho na Ukrajině využívat k transportu vojáků, evakuaci i elektronickému boji.

Pokud se podaří cílovou částku vybrat, bude ve spolupráci s ministerstvem obrany dopraven na Ukrajinu a předán ukrajinské rozvědce. Ve sbírce vybráno přes 2,5 milionu korun.

Mezi další kampaně, které Dárek pro Putina prozatím zorganizoval, patří pořízení raketometu RM-70 pojmenovaného Přemysl či tanku T-72 nazvaného Tomáš. Na raketomet a munici vybrali přes 50 milionů korun. Sbírka na tank dosáhla částky 36 milionů korun. (at)