Hypoteční trh v Česku ožívá: Průměrná sazba klesla na 5,71 procenta. (Ilustrační foto)

Hypoteční trh v říjnu ožil, když úroková sazba klesla na 5,71 procenta. Banky a stavební spořitelny poskytly v říjnu hypoteční úvěry za 16,1 mld. Kč. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v říjnu více než dvojnásobný a meziroční dynamika tak oproti září dále zrychlila.

Ve své pravidelné zprávě Hypomonitor to oznámila Česká bankovní asociace.

Důvodem je, že údaje se již srovnávají s velmi nízkými hodnotami druhé poloviny minulého roku. Meziměsíčně pak objem poskytnutých hypoték vzrostl o 18 %.

Říjnová aktivita na hypotečním trhu však bývá tradičně oproti září silnější, po očištění o tento vliv by i tak činil meziměsíční nárůst téměř 10 %. Za silnější říjnovou aktivitou stojí podzimní akční nabídky bank v kombinaci se zmírněním pravidel ze strany ČNB z poloviny letošního roku.

„V meziročním porovnání jsme ve třetím kvartálu poprvé po dvou letech zaznamenali výraznější nárůst v počtu uzavřených smluv. Zároveň sledujeme postupný nárůst poptávky po kratších fixacích,“ shrnul ředitel úvěrové divize Fio banky Jakub Schmid.

Počet nově poskytnutých hypoték se v říjnu zvýšil na 4100, což je nejvyšší hodnota od června minulého roku.
V roce 2020 se průměrný měsíční počet nových hypoték pohyboval kolem 6700 tisíc a ve výjimečně silném předloňském roce dosahoval počtu 9500.

„V kontrastu se situací v zemích eurozóny, kde rostoucí sazby brzdí poptávku po hypotečních úvěrech, již v Česku vnímáme lehké oživení trhu,“ uvedl ředitel Oberbanky v Česku Filip Vavruška.

Trhem ale dle něj hýbají hlavně podnikatelé, ti mají stabilní příjmy v eurech, využívají stále o něco příznivějších eurových úrokových sazeb při pořízení nemovitostí v Česku nebo v zahraničí.

Banky a stavební spořitelny poskytly v říjnu hypoteční úvěry za 16,1 miliardy korun. V porovnání s loňským říjnem, kdy se trh propadl, byl nyní objem poskytnutých hypoték více než dvojnásobný. Meziměsíčně pak vzrostl takřka o pětinu čili o 2,5 miliardy korun.

„Ačkoli hypoteční sazby budou nadále postupně mírně klesat, nelze očekávat obdobně rychlé snižování jako v případě hlavních sazeb centrální banky,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Průměrná výše hypotéky v říjnu dále mírně rostla a dostala se na výši 3,2 milionu Kč. Nejvyšší průměrné hypotéky bylo dosaženo v listopadu 2021 a činila 3,46 milionu Kč, od poté se postupně snižovala. Nejnižší úrovně dosáhla v lednu letošního roku ve výši 2,83 milionu Kč, od té doby se postupně zvyšuje.

Ve srovnání s 2% úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená současná hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o šest tisíc korun.

Za celý rok 2022 poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry v objemu 197 mld. Kč, z toho čistě nové úvěry bez refinancování činily 162 mld. Kč. Meziročně se jednalo o propad ve výši 63,6 % v případě všech hypoték, a 57 % v případě skutečně nově poskytnutého objemu.

Zdroj: https://www.cbamonitor.cz/aktuality/cba-hypomonitor-rijen-2023