Insolvence dalšího solárníka. Alpha Solar slibovala vyřízení dotací, vybrala zálohy v desítkách milionů korun. (Ilustrační foto)

Padla další firma slibující rychlé zapojení fotovoltaiky s využitím dotací. Brněnská společnost Alpha Solar systems je v insolvenci. Návrh na ni podala firma Dratel, která společnosti dodávala materiál, školila dělníky a sama některé elektrárny instalovala. Na případ upozornil server Obnovitelně a Hospodářské noviny.

Zákaznická linka na stránkách firmy Alpha Solar je nefunkční. Sdělení o insolvenci na nich zatím není, pouze zůstává fotografie realizačního týmu. Podle informací Dratelu v insolvenčním rejstříku vybrala Alpha Solar od klientů zálohy v řádu desítek milionů korun.

„Dlužník není schopen svým závazkům dostát, nemá ani prostředky k tomu, aby uhradil již poskytnutá plnění,“ uvádí se v návrhu na insolvenci.
Jediným majitelem Alpha Solar je podle obchodního rejstříku Petr Nečas z Brna.

Už před dvěma měsíci před Alpha Solar varoval Státní fond životního prostředí. Alpha Solar vytvořila firmu s názvem Národní dotační centrum, tímto vypadala jako oficiální, státem garantovaný subjekt na vyřizování dotací.

„Upozorňujeme žadatele, že společnosti Alpha Solar systems ani Národní dotační centrum nepatří mezi registrované poradce programu NZÚ Light, nejsou Fondem oprávněny poskytovat poradenství k tomuto programu ani používat ve svých materiálech logo SFŽP ČR či jakýmkoliv jiným způsobem navozovat zdání akreditované spolupráce s Fondem,“ uvedl na svých stránkách už v září Státní fond životního prostředí.

Letos skončil v insolvenci také dodavatel fotovoltaických elektráren Energetický holding Malina. V insolvenci je také ostravská firma FG Energy, která se zabývá instalacemi fotovoltaických zařízení. (at)