ÚP: Nezaměstnanost klesla na 3,5 procenta. Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v Česku v říjnu poklesla na 3,5 procenta, a byla o 0,1 procentního bodu nižší než v září a srpnu. Místo si na úřadech práce ke konci října hledalo 260 641 lidí, o 2379 méně než minulých měsíc. Ubylo ale i volných pozic, a to o 1499 na 280 496. Vyplývá to z údajů zveřejněných Úřadem práce ČR, podle kterého je nezaměstnanost v Česku nejnižší v celé Evropské unii.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v říjnu v Ústeckém kraji s 5,4 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost, a to shodně 2,6 procenta, byla ve Zlínském, Jihočeském a Plzeňském kraji a na Vysočině. Nezaměstnanost meziměsíčně klesla ve všech krajích, nejvíce v Praze.

Mezi okresy byla nezaměstnanost nejvyšší na Karvinsku, kde dosahovala osmi procent. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl v okrese Praha-východ, kde práci hledalo 1,4 procenta lidí.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v Česku v říjnu 0,9 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak byl na Karvinsku s téměř deseti uchazeči na jednu pozici. Nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst bylo na Mladoboleslavsku s 0,2 uchazeče na jedno místo.

Zaměstnance aktuálně hledají nejvíce firmy působící ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví. Dlouhodobě se poptávají kvalifikovaní řemeslníci.

V následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s úbytkem sezonních prací pravděpodobně vzroste.

Z dat úřadu práce vyplývá, že od napadení Ukrajiny Ruskem koncem loňského únoru získalo v Česku práci 330 511 Ukrajinců s dočasnou ochranou. Někteří z nich už se vrátili domů nebo ze zaměstnání odešli. Ke konci letošního měsíce jich v Česku pracovalo 123 309. Nejčastěji Ukrajinci pracují jako montážní dělníci, pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě nebo jako obsluha strojů a zařízení.

Před rokem byla míra nezaměstnanosti v Česku stejná jako letos, tedy 3,5 procenta. (at)

Zdroj: https://www.uradprace.cz/web/cz/-/nezamestnanost-v-rijnu-klesla-je-nejnizsi-v-cele-eu