Průmyslová produkce klesá třetí měsíc v řadě. V září poklesla o 5 procent. (Ilustrační foto)

Průmyslová produkce v září meziročně reálně klesla o 5 procent. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 5,2 procenta. Naopak stavební produkce v září meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Průmyslová produkce v září 2023 byla reálně meziměsíčně nižší o 1,8 procenta a meziročně klesla o 5 procent.

„K pětiprocentnímu meziročnímu poklesu produkce nejvíce přispěla výroba elektřiny a plynu, výroba strojů a zařízení a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků. S poklesem produkce se ale potýká průmysl napříč všemi odvětvími,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Výsledek v energetice ovlivnily plánované odstávky v elektrárnách a také mimořádně teplé počasí. Snížená poptávka ze stavebnictví nadále ovlivňovala produkci stavebních hmot nebo plastových výrobků pro stavebnictví. Meziročně se produkce zvýšila pouze ve farmaceutickém průmyslu, v nápojovém a oděvním průmyslu a velmi mírně v ostatním zpracovatelském průmyslu.

Hodnota nových zakázek v běžných cenách v září 2023 ve sledovaných odvětvích meziročně klesla o 5,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně snížily o 1,5 procenta, tuzemské nové zakázky klesly o 12,2 procenta.

„V září opět klesla hodnota nových průmyslových zakázek a podobně jako u produkce se pokles týkal většiny sledovaných odvětví. Nejvyšší pokles zaznamenala odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů, výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství a také výroba strojů a zařízení,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Naopak stavební produkce v září meziročně vzrostla o 1,7 procenta, meziměsíčně byla nižší o 0,2 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 10,2 procenta stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 11,2 procenta. Meziročně bylo zahájeno o 24,6 procenta bytů více, dokončeno bylo o 25,9 procenta bytů méně.

Stavební úřady vydaly 6 095 stavebních povolení, meziročně o 10,2 procenta méně. (at)