Světové ceny potravin klesají, nejvíce zlevnil cukr. V Česku ceny i nadále rostou. (Ilustrační foto)

Světové ceny potravin v říjnu znovu klesly a jejich hlavní index je nejníže za více než dva roky. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), která situaci na globálním trhu sleduje. Levnější je především cukr, který o měsíc dříve citelněji zdražil. Klesly ale i ceny obilovin, rostlinných olejů a masa. I přes pokles cen na globálním trhu, ceny českých potravin dále rostou. 

Cenový index FAO, který sleduje vývoj cen nejobchodovanějších potravin na globálním trhu, za říjen klesl na 120,6 ze zářijové hodnoty 121,3 bodu. Údaj za říjen je nejnižší od března 2021. Dílčí index obilovin klesl o 1,3 na 125 bodů.

„Ceny pšenice na světových trzích v říjnu klesly o 1,9 procenta. To je odrazem obecně vyšších zásob ve Spojených státech amerických, než s jakými se dříve počítalo, a také silné konkurence mezi exportéry,“ uvádí se ve zprávě FAO.

Proti klesajícímu trendy šly v říjnu ceny mléčných výrobků, jejich index vzrostl o 2,4 na 111,3 bodu, ale předtím ceny devět měsíců v řadě klesaly. Světové ceny sušeného mléka se zvýšily nejvíce, především kvůli nárůstu dovozní poptávky.

V samostatné zprávě o vývoji nabídky a poptávky po obilovinách organizace potvrdila, že produkce obilovin letos dosáhne 2,819 miliardy tun. To by znamenalo meziroční nárůst o 0,9 procenta.

Zpráva uvádí, že na Ukrajině jsou nadále znát dopady války s Ruskem a lze čekat i snížení ploch pro pěstování pšenice.

V Česku ceny potravin dále rostou. V září zelenina zdražila o 20 %. Ceny vajec byly vyšší o 7,5 procenta, zatímco v srpnu to bylo takřka o 17 procent. U ovoce byl růst o 7,3 procenta (v srpnu ceny vzrostly o 9,4 %). (at)