USA oznámily vývoj nové jaderné bomby B61-13. Bude 24krát silnější než ta hirošimská. (Ilustrační foto).

USA plánují vyvinout novou jadernou bombu B61-13, která bude 24krát silnější než bomba svržená na japonské město Hirošima. Toto rozhodnutí přichází poté, co Čína oznámila svůj záměr zdvojnásobit svůj jaderný arzenál do roku 2030.

Americké ministerstvo obrany uvedlo, že nová bomba poskytne prezidentovi více možností, jak zasáhnout větší a odolnější vojenské oblasti. Vývoj B61-13 je reakcí na pokračujícího vyhodnocování nové globální bezpečnostní situace ze strany USA.

Pentagon plánuje vytvořit novou supervýkonnou jadernou bombu, 24krát silnější než ta, která byla použita v Hirošimě v roce 1945. Toto oznámení přichází poté, co Čína odhalila svůj záměr zdvojnásobit své jaderné zbraně do roku 2030 na více než 1000.

Ministerstvo obrany (DoD) oznámilo, že Spojené státy budou usilovat o moderní variantu gravitační jaderné bomby B61 s označením B61-13. Schválit to však musí americký Kongres.

Novu jadernou bombu bude vyrábět Národní úřad pro jadernou bezpečnost (NNSA) ministerstva energetiky.

Rozhodnutí pokračovat v této schopnosti, které bylo přijato v úzké spolupráci s NNSA, reaguje na požadavky rychle se vyvíjejícího bezpečnostního prostředí, jak je popsáno v 2022 Nuclear Posture Review, uvádí se v prohlášení.

Nová bomba Spojených států, nazvaná B61-13, by byla shazována z letadel, včetně drahého „neviditelného“ bombardéru B-21 Raider, který je v současné době ve vývoji a který stojí 692 milionů dolarů.

Pentagon ve svém prohlášení uvedl, že tato bomba ztíží potenciálním protivníkům napadnout Spojené státy, protože poskytuje prezidentovi více možností, jak zasáhnout větší a odolnější vojenské oblasti.

Náměstek ministra obrany pro vesmírnou politiku se však při diskuzi o nové zbrani nezmínil o Číně ani o Rusku.

„Rozhodnutí vyvinout B61-13 nereaguje na žádnou konkrétní událost. Vychází z průběžného hodnocení světové bezpečnostní situace. USA se chtějí ujistit, že v tomto neustále se měnícím světě zůstaneme silní a v bezpečí,“ uvedl Pentagon. (sfr)