Ukrajina zapojí do boje proti Rusku i roboty. Přinesou jim minu. (Ilustrační foto)

Ukrajina vyvinula a zahájila sériovou výrobu bojového robota, který vybuchne při zásahu cíle. Oznámil to místopředseda ukrajinské vlády Mychajlo Fedorov podle BBC a serveru Ukrajinska pravda. Robot s názvem Ratel S se pohybuje po zemi a může být vybaven i protitankovou minou.

„Vojáci ho používají jako mobilní bojovou hlavici,“ uvedl Fedorov. Uvedl také, že díky této technologii může operátor z bezpečného místa vyhodit do povětří nepřátelský tank nebo polní opevnění.

Robot se může pohybovat maximální rychlostí 24 kilometrů v hodině a disponuje dojezdem šest kilometrů. Kapacita baterie je dvě hodiny.

Bojového robota vyvinula organizace Brave 1. Organizace založená několika ukrajinskými ministerstvy má za úkol vývoj vojenských technologií.

Informace o zahájení testů pozemního dronu schopného dopravit minu pod tank se objevily již v květnu. K nejsilnějším stránkám robota patří jeho jednoduchost a nízká cena, naopak mezi nevýhody pak rozvor (vzdálenost předních a zadních kol), který zhoršit manévrování ve sněhu nebo v blátivé půdě.

Na vývoji podobných pozemních bojových robotů pracují i Rusové. (at)