Začal platit zákaz prodeje zahřívaného tabáku s příchutěmi. Část lidí se vrátí k cigaretám. (Ilustrační foto)

V Česku začal platit zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi a aromaty, tak jak vyžaduje směrnice Evropské unie. Podle tabákových firem jsou tabákové produkty s příchutěmi mezi uživateli populární. Zákaz zahřívaných aromatických tabáků již ve Spojených státech amerických proběhl a ukázalo se, že část lidí přešla zpět ke klasickým cigaretám.

Někteří výrobci reagují tím, že přicházejí s novinkami neobsahující tabák. Upozorňují také na fakt, že zákaz nezačne platit ve všech zemích Evropské unie ve stejnou dobu a zákazníci si budou dále nakupovat ochucený zahřívaný tabák v zahraničí.

Zákaz prodeje zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi měly členské státy Evropské unie zapracovat do svých právních řádů s účinností od 23. října. Směrnice neumožňuje po tomto termínu již žádné přechodné období pro doprodej zásob.

Již dříve stát zakázal prodávat klasické cigarety s příchutěmi i ochucený tabák k ručnímu balení.

Jedním z hlavních důvodů regulace je stoupající popularita těchto produktů. Část lidí je díky příchutím nepovažuje za škodlivé. Zahřívaný tabák je atraktivní i pro mladé nekuřáky.

Podle plicních lékařů aerosol zahřívaného tabáku představuje riziko kvůli složení toxických látek, které je podobné jako u cigaretového kouře. Obsahuje i prokazatelně karcinogenní látky. (at)