Stát bude muset z rozpočtu příští rok doplatit 50 miliard Kč na důchody. (Ilustrační foto)

Vláda si bude muset v příštím roce půjčit na výplatu důchodů téměř 50 miliard korun. V letošním roce to dle dřívějších propočtů, které zohledňovaly mimořádnou červnovou valorizaci, vypadalo i na 80 miliard. Nakonec bude deficit asi o deset miliard nižší, hlavně díky lepšímu vývoji ekonomiky. Vládní koalice považuje penzijní systém za neudržitelný. Kromě nedávného zpomalení růstu penzí chtějí prosadit i další části reformy.

Z návrhu státního rozpočtu to zjistila Česká televize.

Od ledna dostane více než 2,8 milionu důchodců přidáno 360 korun měsíčně. Průměrná měsíční penze tím vzroste na téměř 20 700. Jen řádná valorizace bude stát rozpočet v dalším roce přes 12 miliard. Celkové výdaje na důchody se zvýší o téměř 20 miliard. I když příjmy porostou víc než výdaje, přesto má v příštím roce dosáhnout celkový schodek na důchodovém účtu skoro 50 miliard.

„Navzdory vyššímu růstu platů a mezd, držícímu se dobrého trendu nízké nezaměstnanosti a nárůstu pracujících lidí z Ukrajiny, i v příštím roce očekáváme, že deficit bude takto vysoký, bude třeba někde na úrovni padesáti miliard korun. To je dáno i demografickým vývojem a tím, že nám do důchodu začínají odcházet populačně silné ročníky,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministři považují i padesátimiliardový rozdíl mezi příjmy a výdaji za problém, a trvají na prosazení důchodové reformy. Bez ní by po roce 2030 začaly schodky rychle růst.

„Dospěly by až k hodnotě v dnešních cenách kolem minus 350 miliard korun v systému ročně, což už by byl opravdu obrovský deficit, který by se velmi komplikovaně financoval z jiných příjmů státu,“ dodává Jurečka.

Návrh důchodové reformy chce ministr práce projednat na vládě do konce tohoto roku. Se schvalováním v parlamentu počítá během první poloviny příštího roku. Součástí bude i posouvání věku odchodu do penze podle průměrné délky dožití. Součástí reformy bude inový výpočet penzí pro budoucí důchodce. Ten bude méně výhodný.

Důchodová reforma projde ve sněmovně během příštího roku pravděpodobně díky hlasům koaličních poslanců. Opozice naopak vládní návrh podpořit nechce.

Důchodovou reformu hodlá vláda prosadit s platností od 1. ledna roku 2025. Některé úpravy už kabinet prosadil. Od října se zpřísnila pravidla pro předčasnou penzi. Nově do ní lze odejít maximálně tři roky před standardním nárokem místo původních pěti. Pobíraná částka se víc krátí a omezené jsou i valorizace. Příští rok se zároveň prodlouží nutná doba pojištění z 35 na 40 let.

Mění také podmínky zvyšování řádných důchodů. To lednové má do budoucna kromě inflace zohledňovat třetinu růstu reálných mezd místo dosavadní poloviny. Podle koalice jsou změny nezbytné, jinak není možno důchodový systém dlouhodobě udržet. Naposledy v plusu byl v roce 2019. V letošním roce by měl být deficit účtu kolem 70 miliard. (at)