Vláda v Česku odsouhlasila navýšení kvót o 20 tisíc pracovníků ze zahraničních třetích zemí. (Ilustrační foto).

Fialova vláda schválila navýšení kvót pro přijímání pracovníků ze třetích zemí do Česka o dalších 20 tisíc osob ročně. Zahraniční pracovníci mají zamířit do odvětví, kde je dlouhodobě nedostatek lidí. Vláda chce například přilákat pracovníky do IT či do zdravotnictví.

Poptávanými pozicemi budou IT specialisté, programátoři, ale i lékaři, zdravotní sestry, svářeči či zedníci.

„Reagujeme na poptávku našich společností a zvyšujeme kvóty pro nabírání zahraničních zaměstnanců,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Kvóty pro vědce a vysoce kvalifikovaný personál se mají zvýšit o 1500 osob ročně.

Kvalifikovaným zaměstnancům z Ukrajiny, kteří mají dočasnou ochranu v zemích EU, bude od roku 2024 přiděleno 11 tisíc míst.

Na celkem 5 tisíc míst se zvýší povolený počet pro pracovníky z Filipín.

O mimořádná pracovní víza pro práci v zemědělství, potravinářství a lesnictví budou moci od příštího roku žádat lidé z Ukrajiny, ale i z Bosny a Hercegoviny, Moldavska, Gruzie a Severní Makedonie.

V tomto případě se kvóta zvyšuje na 2500 víz.

Česko patří v rámci EU k zemím s nejnižší mírou nezaměstnanosti. Firmy si dlouhodobě stěžují, že nemají dostatek kvalifikovaných pracovníků, případně že tito nejsou ochotni pracovat za nabízenou mzdu.

K 1. říjnu letošního roku se v ČR o takzvanou dočasnou ochranu fyzicky přihlásilo 358 740 lidí z Ukrajiny. Z nich už zhruba 115 tisíc legálně pracuje.

Na začátku září to bylo 111 tisíc Ukrajinců. Jen za letošní rok legálně pracující Ukrajinci zaplatí na odvodech do státního rozpočtu zhruba 12 až 15 miliard korun. (sfr)