Síkela obvinil Babiše, že lidem zdražil párky a nahrabal si 62 miliard. (Ilustrační foto)

Síkela obvinil Babiše, že lidem zdražil párky a nahrabal si 62 miliard. (ODS) čelí v Poslanecké sněmovně i dnes pokusu o vyslovení nedůvěry. Schůze byla svolána na popud opozičního hnutí ANO, jež kabinet dlouhodobě kritizuje. Podle opozice vláda ničí zemi a vládnutí nezvládá. Pád kabinetu se kvůli koaliční většině 108 hlasů neočekává.

„Chceme vyslovit nedůvěru této vládě, která ničí naši zemi. Za dva roky od voleb napáchali tolik škod, že máme obavu, že v tom budou pokračovat a naše země i občané budou poškozeni. Tato vláda musí skončit, protože zradila nejen své voliče, ale všechny občany České republiky,“ zdůvodnil krok ANO před začátkem schůze předseda Andrej Babiš.

Hnutí ANO a jeho šéfa Andreje Babiše se ve svém projevu kritizoval mimo jiné i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

„Váš šéf už přes rok křičí na všech rozích, že vláda vše zdražila a nestará se o naše lidi. Realitou ale je, že jestli někdo něco zdražil, byl to právě on. A to pořádně. Jmění Andreje Babiše se za vaší kouřovou clonou v loňském roce zvýšilo o neuvěřitelných 62 miliard korun. 62 miliard za rok vydělal v době krize a poklesu reálných mezd. Vydělal to politik, který nejvíc a nejhlasitěji křičí, že naše vláda zdražila. Přitom on zdražil všechno. Od svých od párků přes hnojiva až po mléko,“ zdůraznil Síkela na plénu.

Babiše také nazval „parazitem české demokracie“.

„Naprosto pohrdá Poslaneckou sněmovnou a lidmi, kteří ho do ní zvolili, protože tu tráví ani ne polovinu času, než by měl. A když sem přijde, jednání na několik hodin zablokuje. Mezitím vydělávají jeho firmy desítky miliard,“ uvedl ministr a pokračoval.

„A v patách má svědky Babišovy. Omlouvám se za to přirovnání, ale nedovedu si představit jiný důvod, proč by se jinak někdo pro svého vůdce tolik ponižoval a vytvářel mu kouřovou clonu vystavěnou ze lží, strašení a nesmyslů,“ uvedl na adresu členů hnutí ANO.

Zároveň obhajoval kroky svého ministerstva. „Tak jsme se pobavili a jdeme zase pracovat,“ zareagoval na jeho slova Havlíček.

Šéf poslanců ODS Marek Benda vnímá úterní schůzi za možná nejzbytečnější práci Sněmovny v tomto volebním období.

Ačkoliv zástupci koalice považují krok ANO za legitimní, tak s největší pravděpodobností opozice Fialův kabinet nesvrhne, neboť na to nemá dostatek hlasů.

K vyslovení nedůvěry je potřeba 101 z celkových 200 hlasů. Koalice má v dolní komoře parlamentu většinu 108 hlasů, opozice má celkem 91 hlasů (ANO 71, SPD 20). Nezařazeným poslancem je bývalý člen klubu ANO a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. (at)