Vládní TOPka Markéty Adamové chce v ČR přijmout euro během 6 let. (Ilustrační foto)

Vládní TOPka Markéty Adamové chce v ČR přijmout euro během 6 let. Zástupci TOP 09 představili na tiskové konferenci svých devět priorit, jak si představují budoucnost České republiky. Svou vizi nazvali „Česko musí zrychlit“. Důraz kladou na ekonomický růst s tím, že euro by Česko zavést do roku 2030. Top 09 chce zdigitalizovat výběr daní nebo využít aplikaci Tečka k digitalizaci zdravotnictví.

„Česko musí zrychlit. Česká republika v současné chvíli ekonomicky neroste,“ upozornila na tiskové konferenci šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Jsme v polovině volebního období, a to je čas nejen na bilanci, ale také na to, abychom se podívali do očí všech výzev. Přicházíme s jasným plánem, jak dosáhnout cíle, což je především rychlejší ekonomický růst,“ řekla.

Také připomněla, že některé z devíti priorit jsou v programovém prohlášení vlády.

„Přicházíme s větším tlakem na koaliční partnery, abychom tyto priority dodrželi,“ objasňovala Pekarová.

Devět bodů má být co nejvíce konkrétních a splnitelných v krátkém období. Mezi priority TOPky patří například „rychleji se rozhodovat“, „dostat energetiku do vyšších obrátek“ nebo „poslat peníze z EU správným směrem“.

„Naše ekonomika nezrychluje tak, jak by mohla a jak se to děje v jiných evropských zemích. A přitom právě rychlejší hospodářský růst je správnou cestou ke snižování zadlužení i lepší životní úrovni,“ kritizuje strana.

TOP 09 chce rychlejší povolování výstavby dálnic, vysokorychlostních tratí a další infrastruktury díky posílení pravomocí Dopravního a energetického stavebního úřadu. Jednodušší legislativu. Odstranění překážek pro zahájení podnikání. Dokumenty s vizí také uvádějí, že strana chce „méně úředníků a razítek na všech úrovních“.

TOP 09 chce také do roku 2030 zavést euro.

„Absence eura hází českým firmám klacky pod nohy. Proto chceme zrychlit jeho zavedení tak, aby tato konkurenční nevýhoda zmizela nejpozději v roce 2030,“ uvádí.

„Je potřeba stanovit pevné datum přijetí eura,“ zdůrazňoval na tiskové konferenci například poslanec Miloš Nový. Podle Pekarové tato priorita spadá spíše do příštího volebního období.

Zástupci TOP 09 chtějí také „rozběhnout pořádně digitalizaci. Využít k tomu chtějí aplikaci Tečka. Zdigitalizovat chtějí i výběr daní.

Šéfka partaje Adamová na tiskové konferenci odmítla, že představení vize je začátek kampaně k eurovolbám. (at)