Stát si v Česku drží téměř 29 tisíc nepotřebných nemovitostí, zjistil státní majetkový úřad. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Stát v Česku drží téměř 29 tisíc nepotřebných nemovitostí. Vyplynulo to z inventury, kterou zpracovaly ministerstvo financí a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Ministerstvo do března připraví vládě návrh dalšího nakládání s tímto majetkem.

Předpokládá se jeho nabídka obcím a krajům, případně prodej, vyplývá z tiskové zprávy, kterou ve čtvrtek vydal majetkový úřad.

„Cílem inventury je především zefektivnit nakládání s nepotřebným státním majetkem a tím i podpořit obce a kraje v jejich rozvoji v sociální, zdravotní nebo dopravní oblasti.“

„Smyslem akce je samozřejmě i snížení výdajů státního rozpočtu na správu zbytného majetku a sekundárně zvýšit příjmy státního rozpočtu z prodeje vybraného nepotřebného státního majetku,“ uvedl k tomu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

ÚZSVM v únoru na základě rozhodnutí vlády oslovil ministerstva, státní podniky a příspěvkové organizace, aby předložily seznamy nepotřebných nemovitostí. Celkem 135 institucí takto označilo 28 729 nemovitostí, z toho je 27 333 nemovitostí, 2341 staveb a 55 bytových a nebytových jednotek.

Mezi příklady nepotřebných nemovitostí, které ÚZSVM zveřejnil, jsou rekreační chata ministerstva zemědělství v Peci pod Sněžkou, historická vila Národního pedagogického institutu v Litoměřicích, budovy psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě nebo bývalý hraniční přechod v Českých Velenicích.

Zhruba polovinu nepotřebného majetku převezme ÚZSVM. Nejvíc nemovitostí, téměř 4500, na majetkový úřad převede Státní pozemkový úřad. Od Povodí Labe převezme ÚZSVM na 2000 nemovitostí, od ministerstva obrany přes 1100.

Pošta nabídla k prodeji budovu v Jindřišské ulici v Praze za 1,3 miliardy

Úřad nemovitosti podle zákona nejprve nabídne jiným státním institucím, následně umožní jejich převod na obce a kraje. Pokud ani ty neprojeví o nemovitosti zájem, nabídne je majetkový úřad k prodeji v elektronických aukcích.

O druhou polovinu zbývajících nemovitostí se postarají přímo úřady, které je vlastní. I ty by je měly nabídnout k převodu obcím a krajům a v případě jejich nezájmu je prodat. (sfr)


PLNÝ TEXT ZPRÁVY Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

12. 10. 2023

Výsledkem historicky největší inventury státního majetku je téměř 29 tisíc nepotřebných nemovitostí

Ministerstvo financí a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zpracovaly historicky největší přehled nepotřebných státních nemovitostí. ÚZSVM v únoru letošního roku oslovil 495 státních institucí, jako jsou ministerstva, příspěvkové organizace či státní podniky. Celkem 135 z nich označilo jako nepotřebné rekordních 28 729 nemovitostí.

„Cílem inventury je především zefektivnit nakládání s nepotřebným státním majetkem a tím i podpořit obce a kraje v jejich rozvoji v sociální, zdravotní nebo dopravní oblasti. Smyslem akce je samozřejmě i snížení výdajů státního rozpočtu na správu zbytného majetku a sekundárně zvýšit příjmy státního rozpočtu z prodeje vybraného nepotřebného státního majetku,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

 „Po Mapě majetku státu se nám podařilo vytvořit další unikátní projekt, díky kterému stát získal přehled o nepotřebných nemovitostech pro jednotlivé státní instituce,“ dodala generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Jako nepotřebný majetek označily instituce v drtivé většině pozemky, kterých je 27 333, dále 1 341 staveb a 55 bytových a nebytových jednotek. Z celkového počtu nepotřebných nemovitostí by jich téměř 48 % (13 654 nemovitostí) mělo být převedeno na ÚZSVM. Nejvíce nemovitostí na ÚZSVM převede Státní pozemkový úřad – 4 494, státní podnik Povodí Labe – 1 962 nemovitostí a Ministerstvo obrany – 1 112. Celkem 15 075 nemovitostí (52 %) pak státní instituce plánují převádět či prodávat samy. Ministerstvo financí bude na státní organizace apelovat, aby zbytný majetek převedly v horizontu dvou let. Do března 2024 pak resort financí připraví souhrnný materiál pro schůzi vlády.

Na ÚZSVM by mělo být například převedeno několik rekreačních a školících zařízení ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou, Horních Albeřicích nebo v Rokytně v Krkonoších. Dále historické budovy a vily v Opavě či Litoměřicích, budovy Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě nebo objekt bývalého hraničního přechodu v Českých Velenicích. Z nepotřebných nemovitostí již ÚZSVM převzal například rekreační areál v Železné Rudě.

Nemovitosti ÚZSVM nabídne bezprostředně po převzetí v souladu se zákonem o majetku státu nejprve ostatním státním institucím. V případě jejich nezájmu budou přednostně osloveny obce a kraje, které by majetek mohly využít pro své rozvojové aktivity.

Předpokládáme, že první nemovitosti budou obcím nabídnuty již v příštím roce. ÚZSVM může obcím a krajům převádět majetek v souladu s Metodickým materiálem Ministerstva financí. Pokud ani obce a kraje neprojeví o nemovitosti zájem, ÚZSVM bude připravovat jejich transparentní prodej prostřednictvím výběrových řízení s elektronickou aukcí na webových stránkách ÚZSVM www.nabidkamajetku.